Vliv surovin na vzduchovou neprůzvučnost cihlářského střepu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá možností zvýšením indexu vzduchové neprůzvučnosti cihlářských zdících tvarovek. V teoretické části jsou shrnuty dosavadní poznatky v oblasti akustických vlastností u keramického střepu a také je zde uvedena teorie výpočtu a měření vzduchové neprůzvučnosti. Praktická část je rozdělena na aplikovaný a základní výzkum. V rámci aplikovaného výzkumu je experiment, který posuzuje vliv množství konkrétních surovin používaných v cihelně Holice na nejdůležitější technologické vlastnosti plastického těsta a vypáleného střepu především s ohledem na možnost zvýšení indexu vzduchové neprůzvučnosti. V rámci základního výzkumu je experiment, který posuzuje vliv standardně používaných tuzemských cihlářských surovin především na vzduchovou neprůzvučnost. Vzduchová neprůzvučnost je v obou experimentech posuzována nepřímo na základě rychlosti průchodu ultrazvuku.
Diploma thesis is concerned with opportunities of increase sound isolution index for bricks. In theoretical part is summary of present knowledge about acoustic properties ceramic body field and theoretical calculations and measuring sound insulation as well as. Practically part is divided on apply and basic research. Under apply research is experiment, that considers impact quantity of raw materials using at brick factory in the Holice on the most significant technological properties of plastic paste and brick body, additionaly with the considering chances of increase sound insulation index. In basic research is experiment, that evaluates impact common use domestic brick´s raw materials on sound insulation. Sound insulation is evaluated indirectly by transsmision rate of ultrasound in a both cases.
Description
Citation
BOSÁK, F. Vliv surovin na vzduchovou neprůzvučnost cihlářského střepu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2017-01-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO