Použití měřících sond (nástrojové a obrobkové) pro stroje z produkce TOS KUŘIM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce má seznámit čtenáře se základním rozdělením sond pro měření obrobků a nástrojů. Zejména pak v oblasti měření na CNC obráběcích centrech. Je zde uvedeno jejich třídění jak z hlediska principu funkce senzorů a druhu přenosu signálu do řídícího systému, tak i z hlediska konstrukčního provedení. Dále se zabývá příslušenstvím těchto sond (doteky atd.) a pravidly pro jeho vhodný výběr. V další části práce je uveden výběr vhodných sond k jednotlivým univerzálním strojům s produkce firmy TOS Kuřim. Poslední část práce se zabývá testováním navrženého měřícího systému pro konkrétní stroj z produkce firmy TOS Kuřim. Je zde uvedena jeho typová skladba, vyhodnocení výsledků testovacích měření a dosahovaná přesnost.
The purpose of this dissertation is to familiarize the reader with basic recognition of machine measuring probes for tools and workpieces. Namely then in area of measurement on CNC machining centers. Both recognition from aspects of principle of function of sensing elements and type of transmition to control system, and recognition from constructional aspects are described here. Further it puts mind on equipment of machine probes (touches etc.) and rules for best selection of this equipment. Next part of this work describes selection of appropriate probes, for universal machines from production of firm TOS Kuřim. Last part deals with testing of designed measuring system for concrete machine from production of firm TOS Kuřim. His typical composition, evaluation of tests results and achieved accuracy is also described here.
Description
Citation
KOHÚT, J. Použití měřících sond (nástrojové a obrobkové) pro stroje z produkce TOS KUŘIM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Jiří Němejc, CSc. (předseda) doc. Ing. Lubomír Vašek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (člen) Ing. Radek Král, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO