Srovnání výsledků vsakovaní vody z polních experimentů a numerického modelování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je srovnání výsledků vsakování vody z polních zkoušek, z laboratoře a z numerického modelování na dvou vybraných lokalitách. Prvním úkolem práce je rešeršní činnost popisu obou lokalit a jejich přilehlého území. Práce se dále zaobírá polními zkouškami vsakování založené na využití zarážecích válců, nejprve teoreticky postupy jednotlivých metod, a poté vlastním praktickým měřením v terénu. Dále se z odebraných vzorků zemin provede měření v laboratoři, nejdříve na propustoměrech, a poté se provede zrnitostní zkouška, ze které se pomocí empirických vzorců odvodí hydraulická vodivost. Nakonec se využije numerického modelování a dojde ke srovnání všech výsledků. V závěrečné fázi práce jsou poskytnuta doporučení pro vsakování na jednotlivých lokalitách a srovnání jednotlivých metod vsakování.
The aim of this thesis is to compare the results of water infiltration from field tests, from laboratories and from numerical modeling at two selected locations. The first objective is the search procedure and the description of both sites and its adjacent areas. Further work continues with infiltration field tests using ring infiltrometer, at first theoretically for each method, and then practically with own personal measurements in the field. Further from the collected soil samples the measurements are performed in the laboratory, first in the permeameter, and followed by the grain size distribution test, from which the hydraulic conductivity is derived by using empirical formulas. At last the numerical modeling is used and all the results are compared. In the final phase of thesis the recommendations are given for infiltration at various locations and comparsion of the infiltration methods.
Description
Citation
BLAHUT, D. Srovnání výsledků vsakovaní vody z polních experimentů a numerického modelování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2017-02-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO