Studium vlastností betonů s nanočásticemi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
V diplomové práci jsou rozebrány základy nanotechnologie jako vědy a nanotechnologie betonu. Kromě toho jsou zde popsány uhlíkové nanotrubičky, možnosti jejich dispergace pomocí vysokorychlostního smykového míchání a pomocí ultrazvuku. Dále je v práci vypracovaná rešerše parametrů ultrazvukové dispergace a vlastnosti materiálů s přídavkem uhlíkových nanotrubiček. Experimentální část práce je zaměřena na možností dispergace uhlíkových nanotrubiček. Tato část diplomové práce se dále věnuje následnému zakomponování uhlíkových nanotrubiček do betonové matrice a vlivu uhlíkových nanotrubiček na výsledné vlastnosti betonu. Bylo pozorováno, v jaké míře mohou uhlíkové nanotrubičky ovlivnit vybrané fyzikálně-mechanické vlastnosti a trvanlivost betonu.
This diploma thesis discusses the basics of nanotechnology as a science and nanotechnology of concrete. Additionally, it describes carbon nanotubes and the possibilities of their dispersion using high shear mixing and sonication. This thesis further provides findings about ultrasonic dispersion parameters and characteristics of materials with the addition of carbon nanotubes. The experimental of part of this thesis focuses on the possibility of dispersing carbon nanotubes, deals with the issue of incorporating carbon nanotubes into the concrete matrix and describes its effects on the final properties of concrete. It has been observed to which extent the carbon nanotubes may affect selected physico-mechanical properties and durability of concrete.
Description
Citation
MICHNOVÁ, K. Studium vlastností betonů s nanočásticemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2017-01-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO