Vliv technologických podmínek a složení polyhydroxybutyrátových materiálů na krystalinitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se v teoretické části zabývá zdrojem a výrobou PHB, srovnáním fyzikálních a chemických vlastností s jinými polymery a zmiňuje použití aditiv v PHB a jejich význam a vliv na konečné vlastnosti polymeru. Praktická část se zabývá vlivem zpracovatelských podmínek na degradaci PHB, vlivem nukleačních činidel na krystalinitu a schopnost krystalizace připravených směsí. Degradace PHB byla sledována pomocí MFI a stupně zežloutnutí vůči standardu, neúspěšně pomocí FTIR analýzy. Krystalinita a krystalizace materiálu byla zkoumána DSC měřením a na optickém mikroskopu s vyhřívaným stolkem. Ze získaných výsledků byly zpracovány grafy závislosti rychlosti růstu sférolitů a posouzena vhodnost použití jednotlivých nukleačních činidel pro nukleaci PHB. Jako nejvhodnější z použitých nukleantů se jeví nitrid boritý díky tomu, že při jeho krystalizaci vznikalo větší množství malých sférolitů.
Diploma thesis is summarizing sources and technology of PHB and its physical and chemical properties compared to other polymers. Thesis mentions usage and function of certain additives in PHB matrix and their impact on the final product. Practical part of the thesis is concerned with technological parameters and degradation of the PHB during extrusion. The thesis also observes behaviour of nucleating agents on crystallinity and crystallization properties of prepared compounds. Degradation was analyzed by MFI and colour difference against standard material, FTIR was not successfully used for the purpose of degradation. Crystallinity and crystallization behaviour was analysed by DSC and optical microscopy with heated operating table. Graphs were created from results of analysis and suitable usage of each nucleating agent was considered. Boron nitride was selected as the most suitable nucleating agent due to creating higher amount of smaller spherulites.
Description
Citation
OLŠAN, J. Vliv technologických podmínek a složení polyhydroxybutyrátových materiálů na krystalinitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-05-31
Defence
V prezentaci diplomant ukázal způsob měření a přehled výsledků své práce. Po té reagoval na dotazy oponenta. V diskusi se členy komise vysvětlil detaily práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO