Polyhydroxyalkanoáty a jejich role ve struktuře bakteriálního biofilmu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá polyhydroxyalkanoáty (PHA) a jejich rolí ve struktuře bakteriálního biofilmu. V teoretické části byla vypracována literární rešerše zabývající se polyhydroxyalkanoáty, bakteriálním biofilmem a jejich vzájemným vztahem. Práce byla zaměřena na rozdíly v produkcí PHA planktonickými a biofilmovými buňkami. Za účelem studie byly použity bakteriální kmeny Burkholderia cepacia a Burkholderia sacchari, které byly kultivovány s využitím CDC biofilmového reaktoru. Pozornost byla věnována kvantitě a zejména formě, v jaké se PHA vyskytují v planktonických a biofilmových buňkách. Výsledky Ramanovy spektroskopie ukázaly, že PHA se v planktonických bakteriálních buňkách vyskytuje výhradně v nativní amorfní formě. Naproti tomu v biofilmu PHA existuje také v částečně krystalické formě. Dále byla testována jednak odolnost planktonických a biofilmových buněk vůči působení různých stresových faktorů, a jednak vliv osmotického stresu na produkci PHA. Na základě výsledků experimentu, kdy byly bakterie vystaveny různým stresovým faktorům (vysoká teplota, nízká teplota, přítomnost detergentu a další), bylo zjištěno, že biofilmové buňky vykazují vyšší stresovou odolnost než buňky planktonické. Vystavení buněk zvýšenému osmotickému tlaku vedlo jednak ke zpomalení buněčného růstu a rozmnožování, ale také k poklesu produkce PHA. Planktonické buňky navíc reagovaly na vnější stimuly značně citlivěji než buňky biofilmové.
This master thesis deals with polyhydroxyalkanoates (PHA) and their role in bacterial biofilms. In the theoretical part the polyhydroxyalkanoates, bacterial biofilm and the relationship between them were reviewed. The experimental part focused on differences in PHA production by planktonic and biofilm cells. In order to study selected topic, bacterial strains of Burkholderia cepacia and Burkholderia sacchari were cultivated using a CDC biofilm reactor. The attention was paid to quantity and especially to the form in which PHA occurs in planktonic and biofilm cells. Results of Raman spectroscopy have shown that PHA exists exclusively in native amorphous form in planktonic bacterial cells. On the other hand, in biofilm PHA occurs also in a partially crystalline form. In addition, the resistance of planktonic and biofilm cells against various stress factors and the effect of osmotic stress on PHA production was tested too. According to the results of the experiment, when the bacteria were exposed to different stress factors (high temperature, low temperature, presence of detergent and so forth) biofilm cells showed a higher stress resistance than planktonic cells. Apart from slowing cell growth and reproduction, increased osmotic pressure in the culture medium also caused decrease of PHA production. In addition, planktonic cells responded to external stimuli more sensitively than biofilm ones.
Description
Citation
RUCKÁ, M. Polyhydroxyalkanoáty a jejich role ve struktuře bakteriálního biofilmu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-01
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Španová: Identifikace biofirmu ? Za jak dlouho se vytvoří biofilm ? prof. Márová: Intracelulární polymer, jak se dostane z buňky ? Příčina tvorby biofilmu ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO