Vlakem do Dvora - Přestupní terminál ve Dvoře Králové nad Labem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Terminál se stává dopravním srdcem celého Dvora Králové nad Labem. napojení vlakové a autobusové dopravy vychází ze tvaru "dvora" - tedy volného prostoru, který je obklopený budovami. zde se pak odehrává děj dopravy, lidských setkání a každodenních starostí a radostí. místo bylo navrženo tak, aby jej lidé využívali nejen za účelem cestování, ale i pro trávení volných chvil. charakteristické pohledové osy na dopravu umožní návštěvníkovi zažít netradiční chvíle. vzhledem působí terminál futuristickým dojmem, ale také respektuje tradice města a snaží se obohatit okolí tak, aby se z něj stalo další místo, kde budou lidé rádi trávit čas. vlak a autobusy vjíždí do terminálu 21. století, ale přesto návrh respektuje jeho historii a okolí se snaží svou podobou a funkcí obohatit. terminál "dvůr" je místem setkání, plynutí času, loučení a místem, kde začíná naše cesta za dobrodružstvím.
The terminal is becoming a heart of traffic in Dvur Kralove nad Labem. Linking of train and bus transport is inspired by a shape of a “courtyard” - open space, that is surrounded by buildings. This is a stage where acts of transportation, meetings, happiness and worries take place every day. Space has been designed so people don’t only use it for a purpose of transport, but also to enjoy moments of free time. The appearance gives a futuristic impression, however respects city’s history and tries to enrich its surroundings, so it doesn’t become just another place where people like to spend their time. Although trains and buses enter terminal from 21st century, design respects also its history as well as surroundings and use a form and function to promote them. “courtyard” terminal is a place for meetings and goodbyes, where a time flows and journey to adventure begins.
Description
Citation
JURÁNEK, M. Vlakem do Dvora - Přestupní terminál ve Dvoře Králové nad Labem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc. (předseda) doc. Ing. arch. Ivo Boháč, Ph.D. (člen) Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. (člen) MgA. Ing. arch. Vojtěch Jemelka (člen) Ing. arch. Václav Kocián (člen) Ing. arch. Pavlína Kolcunová (člen) Ing. arch. Petra Matoušková (člen)
Date of acceptance
2017-05-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO