Staro - nové městské lázně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Tato práce se zabývá revitalizací areálu Zbrojovky a městských lázní od Bohuslava Fuchse. Oblast Zbrojovky se nachází podél toku řeky Svitavy, severovýchodně od centra města Brna. V minulosti byla Zbrojovka významným průmyslovým střediskem. Ovšem stejně jako ostatní průmyslové areály minulého století začala pomalu ztrácet na významu a dnes jsou objekty v areálu využívány jen zčásti a celá oblast pomalu chátrá. Návrh počítá jak s revitalizací některých objektů, tak i se zbouráním těch technicky nevyhovujících a doplněním o objekty nové. Cílem návrhu je vytvořit novou polyfunkční městskou čtvrť. Městské lázně byly postaveny ve třicátých letech dvacátého století jako jeden z řady projektů městských vodáren zajišťující očistu těla pro obyvatele Brna. Městské lázně se dělí na část letní, což je koupaliště, a část zimní, kde se nachází především sprchy a vany. V dnešní době je využívána část letních lázní, zatímco budova zimních lázní je opuštěná. Právě na ni se projekt zaměřuje. Cílem návrhu je nalezení nové funkce, která bude navazovat na původní účel městských lázní.
This thesis deals with the revitalization of the Zbrojovka area and the public spa built by Bohuslav Fuchs. The Zbrojovka area is located along the Svitava river in the northeastern part of Brno. In the past, Zbrojovka was an important industrial centre of the city. Duing the 90's it started to lose its importance similarly as the other industrial zones and nowadays only a part of the buildings is used, while the rest is slowly going to the bad. The public spa was built in the 30's as one of the several city waterworks projects providing daily hygiene for Brno citizens. The area is divided into two parts, the summer part, where the outdoor pool is located, and the winter part, where baths and showers could be found. Nowadays just the summer part is still in use, the winter one is abandoned. This is the part the project is aimed at. The main goal of the project is to find a new function which will follow up the original purpose.
Description
Citation
MÜLLEROVÁ, M. Staro - nové městské lázně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. Petr Svoboda (člen) Ing. arch. Miloš Tabarka (člen) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-05-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO