Staro - nové městské lázně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem této bakalářské práce je obnova lázní v městské části Brno-Židenice. Prostor celého pozemku sestává jednak z budovy zimních lázní tak z letního koupaliště a k němu náležící letní části budovy. Budova městských lázní v Zábrdovicích z návrhu Bohuslav Fuchse z roku 1932 je památkou ve všech smyslech slova; je nejen cennou stavbou, ale i otiskem zaniklé doby a nenahraditelným pramenem poznání o ní. Reprezentuje špičkovou tvorbu brněnského architekta v jeho nejproduktivnějším období a ukazuje, jak domácí architektura dokázala reagovat na světové trendy. Dokládá kulturní význam meziválečného Brna, ve kterém mladý, svěží avantgardní styl získal jednoznačnou podporu politické správy města. A nakonec výmluvně svědčí o své době, sebevědomé éře odhodlané pomocí vědy a techniky navždy překonat problémy starého světa. O více než osmdesát let později nenacházíme pro lázně v původní funkci využití a stojíme před úkolem jejich obnovy. Musíme nejen najít stavbě znovu účel a vrátit jí ducha, ale především ji přizpůsobit nárokům současnosti tak, aby neztratila hodnotu minulosti, kterou v sobě uchovává. Kromě samotných lázní je předmětem mojí práce také urbanisticky vyřešit okolí a to hlavně areál Zbrojovky, který se nachází v jejich bezsprostřední blízkosti. Jedná se o rozsáhlý, kdysi velmi významný a výjimečný průmyslový areál. Dnes bohužel už jen rozsáhlý a před městem uzavřený. Výjimečným by se však opět mohl stát a spolu se skvostem od Bohuslava Fuchse dát celé městské části nový život...
The aim of this bachelor thesis is a spa reconstruction in the Brno-Židenice district. The area of the whole parcel consists of winter spa building as well as summer aquapark (pool, spa) with the summer part belonging to it. The building of the city spa in Zábrdovice designed by Bohuslav Fuchs back in 1932 is a monument indeed: not only is it a valuable building but it is also an irreplaceable source of the knowledge about it. The building represents the finest work of the Brno’s architect from his most productive era and it demonstrates the way the inland architecture has always been able to respond to the the global trends. It also documents the culture influence of the mid-war Brno in which the young and fresh avantgard style has gained an unambiguous support of the political governance of the city. Finally, it indicates the confidence of that era which was determined to overcome the problems of the old world once and for all. More than eighty years later there could not be found use for the original function and so a renaissance must happen. Not only a purpose and a spirit of the building must be found but it also needs to be adapted to the contemporary demands so as not to lose the historical value. This thesis will also be dealing with the urbanistic solution of the surroundings, especially the Zbrojovka grounds which are situated in the close proximity of the spa. It is a very extensive place that used to be very significant and unique industrial grounds, but nowadays it is closed. It could, however, become unique again and along with the Bohuslav Fuchs’s jewel it could bring a new life to the whole district.
Description
Citation
HOFFOVÁ, M. Staro - nové městské lázně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. Petr Svoboda (člen) Ing. arch. Miloš Tabarka (člen) Ing. arch. Jan Mléčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-05-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO