Směsné lipidy a jejich interakce s biopolymery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce je zaměřena na studium interakcí hyaluronanu s lipidem DOTAP (1,2-dioleoyl-3-trimethylammonium-propan) a jeho směsí s lipidem DPPC (1,2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-fosfatidylcholin) ve vodě. Nejprve bylo proměřeno agregační chování samotného lipidu a jeho směsí a poté ovlivnění hyaluronanem o různých koncentracích. Dále byla změřena anizotropie fluorescence sondy DPH v těchto směsích a její ovlivnění přídavkem cholesterolu. Tyto vlastnosti byly sledovány pomocí fluorescenční spektroskopie, za využití fluorescenčních sond pyrenu a DPH. Bylo zjištěno, že hyaluronan má vliv na agregační chování lipidu DOTAP i jeho směsí s DPPC a že cholesterol ovlivňuje fluiditu liposomů.
This thesis focuses on the study of interactions between hyaluronan and lipid DOTAP and its mixtures with DPPC in water. First, the aggregation behavior of the lipid itself and its mixtures was measured, afterwards the influence of hyaluronan in different concentration was studied. Further the fluorescence anisotropy of fluorescence probe DPH in these mixtures and influence of cholesterol was measured. These properties were investigated by fluorescence spectoscopy using pyrene and DPH as fluorescence probes. The measurements revealed that the addition of hyaluronan has observable influence on the aggregation behavior of the lipid DOTAP and its mixtures with DPPC and that cholesterol influences liposomes fluidity.
Description
Citation
CIGÁNKOVÁ, H. Směsné lipidy a jejich interakce s biopolymery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2017-06-05
Defence
Pekař: Jaky byly vzorky připraveny? Agregační koncentrace jsou srovnatelné s literárními údaji? Lze z naměřených usuzovat na změnu tuhosti membrány v závislosti na obsahu cholesterolu? Márová: Mohlo dojít k zanoření? Obruča: Jaké částice vznikaly ve studovaných vzorcích? Lipozomy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO