Vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V této diplomové práci byl sledován vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice odrůdy Tiguan. Vzorky byly kultivovány na dvou lokalitách ve dvou letech, v podmínkách bez dusíkatého hnojení (0 kg N/ ha) a s dusíkatým hnojením v koncentraci 140 kg N/ ha. Dalším sledovaným faktorem bylo sucho zajištěné stříškami nad plodinami ve srovnání s kultivací v běžném klimatickém prostředí. Gliadinová frakce byla separována metodou A-PAGE a kvantifikace proteinů byla provedena pomocí počítačové denzitometrie. Dusíkaté hnojení způsobilo významný nárůst gliadinů, zejména -1,2 a -5 frakce. Stres suchem zapříčinil zvýšení obsahu gliadinů oproti kontrolní variantě, zvláště pak - a - frakcí. Nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím obsah gliadinů v zrnu bylo hnojení dusíkem v suchém prostředí. V případě hnojené varianty ve vlhkém prostředí byly nárůsty obsahu gliadinů menší, než v případě stresu suchem.
In this diploma thesis the impacts of both nitrogen fertilization and drought on the content of proteins of the gliadin fraction in case of a winter wheat variety Tiguan were observed. Selected samples were cultivated at two locations in a total duration of two years. Two different conditions were selected: one without the nitrogen fertilization (0 kg N/ ha) and the other with the nitrogen fertilization in 140 kg N/ ha concentration. Second observed factor was the drought which was ensured by roofs above the crops and their cultivation in common climatic environment. Gliadin fraction was separated by the A-PAGE method and the protein quantification carried out by a computer densitometry. Such nitrogen fertilization caused a significant increase of gliadins, especially -1,2 and -5 fractions. Stress induced by the drought caused an increase of gliadin content compared to the control sample, particularly in case of - and - fractions. The most important factor influencing the gliadin content in grains was therefore the nitrogen fertilization in a dry environment. The observed increase of gliadin content was lower in case of the sample which was fertilized in a humid environment than in case of the sample which was fertilized in the dry one.
Description
Citation
ODSTRČILOVÁ, E. Vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-05-29
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Rozdíly v použitých metodách (SDS-PAGE a A-PAGE) ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO