9DOF senzor pro měření orientace zbraně v prostoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou víceosých snímačů polohy, jejich podstatou a jednotlivými částmi a typy těchto snímačů. Je zde nastíněn jejich historický původ i nejpoužívanější moderní typy, jako například snímače mikro-elektro-mechanické. Dále jsou probrány vlastnosti těchto snímačů, zdroje chyb a jejich kompenzace. Formáty výstupních dat jsou zde též probrány, například Eulerovy úhly, jejich výpočet a aplikace. Vybraný snímač je implementován do elektroniky simulátoru a v grafické aplikaci jsou názorně demonstrovány jeho funkce.
This thesis deals with multi-axis position sensors, their nature and individual parts and types of these sensors. It is outlined their historical origin and the most used modern types, such as micro-electro-mechanical sensors. Further, the properties of these sensors, error sources and their compensation are discussed. Output data formats are also discussed here, such as Euler angles, their calculation and applications. The selected sensor is implemented in the simulator electronics, and the graphical application demonstrates its functions.
Description
Citation
RŮŽIČKA, J. 9DOF senzor pro měření orientace zbraně v prostoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
doc. Ing. Bohumil Horák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radovan Holek, CSc. (člen) Ing. Soňa Šedivá, Ph.D. (člen) Ing. Václav Kaczmarczyk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO