Návrh anténní řady pro MSPS radar pracující v pásmu L

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem anténní řady pro aplikaci MSPS radaru pracujícího v pásmu L. Úvodní část práce se zaměřuje na rešerši vhodných antén, které mohu být použity jako elementy ovladatelné anténní řady. Řízení hlavního laloku je umožněno ve vertikální rovině. Na základě teoretického rozboru byla navržena kompaktní štěrbinová anténní řada se všesměrovým vyzařováním v horizontální rovině. Pracovní kmitočet anténní řady je navržen na frekvenci 1 367,5 MHz. Štěrbinová řada dosahuje šířky svazku 20° ve vertikální rovině. Dosažený zisk řady je 9,15 dBi. Dále je pozornost věnována způsobu řízení hlavního svazku, které je umožněno pomocí spínacích diod. Závěrečná část práce se věnuje výrobě navrženého modelu. Pro návrh anténní řady byl použit program CST Microwave Studio.
This thesis deals with the design of an antenna array for the MSPS Radar L band application. The introduction covers a research for a suitable antenna element which can be used as an element of steerable antenna array. The control of the main beam is enabled in the vertical plane. Based on a presented theory, a slotted waveguide antenna array with an omnidirectional radiation in the vertical plane is designed. The operating frequency is set to 1 367.5 MHz. Slotted array achieves 20° width of the main beam in elevation plane. The achieved gain of the array is 9.15 dBi. Further attention of this work is focused on the beam steering that is allowed by diode switching. The last part of the thesis presents manufacturing process of the designed model. The CST Microwave Studio software was used for the antenna array designing process.
Description
Citation
GAJA, T. Návrh anténní řady pro MSPS radar pracující v pásmu L [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aleš Povalač, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (člen) Ing. Filip Záplata, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ján Gamec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Student odpovídá na otázky prof. Hanuse ohledně výroby antény. Doc. Gamec se ptá na vidy antény. Student na otázku odpovídá uspokojivě. Doc. Láčík se ptá, jak by student postupoval při opětovném návrhu antény. Student na otázku odpovídá.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO