Potlačení driftu signálu EKG s využitím empirického rozkladu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámit se s principem metody empirického rozkladu (EMD) signálu a možnostmi jejího využití pro filtraci kolísání izoelektrické linie EKG signálů. Práce popisuje hlavní komponenty EKG signálu, dále výběr možných typů rušení signálu a jejich vlastnosti a principiální popis vybraných metod pro filtraci EKG signálu. Na závěr je v práci popsáno zhodnocení účinnosti metody empirického rozkladu při filtraci kolísání izoelektrické linie ve srovnání s lineární filtrací. Funkčnost použitých algoritmů byla ověřena na signálech standardní knihovny CSE.
The aim of this thesis is to introduce with principle of Empirical Mode Decomposition method and possibility use for correction of baseline wander in ECG signals. The thesis describes the main components of the ECG signal, a selection of possible types of signal noise, its property and principles of chosen methods for filtration of ECG signals. In conclusion the evaluation of the effectiveness of the EMD method for filtering a baseline wander and it comparing with effectiveness of the linear filtration. Functionality of used algorithms has been tested on signals of CSE standard library.
Description
Citation
ŠLANCAR, M. Potlačení driftu signálu EKG s využitím empirického rozkladu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Odstrčilík: Používají se některé z uvedených filtrů reálně? Na základě čeho srovnáváte? Ing. Škutková: Co se tedy běžně používá pro odstranění driftu? Je možné použití online? Jaká je výpočetní náročnost ve srovnání s ostatními filtry? Ing. Odstrčilík: Byly signály zarušeny driftem nebo byly zarušeny uměle? Měl umělý drift konstantní amplitudu? Student obhájil magisterskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO