Účinnost inverzních scrubberů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Hlavním cílem této diplomové práce je prozkoumat přestup hmoty látek znečišťujících ovzduší do kapalného roztoku NaOH. Přestup hmoty je teoreticky založený na filmové teorii difuze. Absorpční experimenty byly prováděny na nově navrženém inverzním scrubberu v poloprovozním měřítku. Ve fázi návrhu inverzního scrubberu byla provedena literární a patentová rešerše, aby bylo možné zkontrolovat dosavadní stav techniky a získat užitečná data pro návrh zařízení. Experimentální část nejprve zkoumá hydraulické vlastnosti nejdůležitějších skrubberových komponentů a jejich spojů a následně jsou odpozorovány nejvhodnější limity a pracovní podmínky pro získání co nejlepších údajů týkajících se transportu hmoty. Poté byla zkoumána absorpce plynu, zejména vzduchu kontaminovaného oxidem uhličitým (CO2), do roztoku NaOH v rozsahu stovek litrů kapaliny za hodinu. Nakonec byla zkoumána účinnost absorpce a koeficient přestupu hmoty tohoto procesu. Cílem této práce je posunout dál vědomosti o jednoduchém kosntrukčním uspořádání inverzního scrubberu a o matematickém aparátu pro uspokojivé vyhodnocování přenosu hmoty i v plném výrobním měřítku.
The main aim of this Diploma thesis was to investigate a mass transfer of air pollutants to a liquid solution of NaOH, theoreticaly based on a film theory of diffusion in accordance with absorption experiments. The absoprtion experiments were provided by our own designed inverse scrubber in a semi production proportion. In a design phase of the inverese scrubber literaly and patent reviews were provided to inspect a background of the innovation. The experimental part firstly investigates a hydraulic properties of the most important inverse scrubber components and its connections and then the most suitable limits and pre-set preferences are designed for yielding an objective data relating to the mass transport study. Secondly, the absorption of carbon-dioxied (CO2) gas through a thin film of NaOH solution is investigated in a range of hundres of litres of liquid per hour. Then the efficiancy of absorption and the mass transport ratio is investigated. The goal of this study is to put forward the knowledge about the simpliest arrangement of the inverse scrubber in order to gain a satisfying mass transfer even in the full production proportion.
Description
Citation
DREVENÝ, L. Účinnost inverzních scrubberů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Dzik: Lze systém zmenšit? Pro jaké aplikační oblasti by byl menší systém vhodný? Pekař: Jaké látky je možné zachytávat? Márová: Co si přestavujete pod pojmem částice NaOH? Do jaké míry jste se podílel na návrhu zařízení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO