Výroba kovového zálisku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce je zaměřena na návrh technologie výroby kovového zálisku, který je součástí tlumícího segmentu silentbloku u náprav nákladních automobilů. Zálisek je vyroben z plechu tloušťky 2 mm, jehož profil má tvar písmene ´U´ se zahnutými kraji na obou koncích. Na základě požadavků výroby a velikosti výrobní série 160 000 kusů za rok byla jako nejvhodnější technologie vybrána ohýbání v konvenčním nástroji. Požadovaného tvaru zálisku je dosaženo pomocí dvou operací, kdy v prvním kroku dojde k předehnutí obou krajů plechu a v druhém kroku k ohybu středu do tvaru ´U´. Jako materiál zálisku byla zvolena mikrolegovaná konstrukční ocel S 315 MC, jejíž mechanické vlastnosti odpovídají požadavkům hotového výrobku. Součástka bude vyráběna na výstředníkovém lisu LEXN 100 C a její výrobní cena činí 4,60 Kč.
The thesis focuses on the design of the technology of manufacture of metallic insert that is included to the shock absorbing element of truck axle silentblock. The insert is made of ´U´ profile metallic sheets with bent edges at both ends, thickness 2 mm. What was chosen as the most fitting technology based on manufacturing requirements and production series size of 160 000 units per year is conventional tool bending. The required form of the insert is achieved by two operations: in the first step, both metallic sheet edges are preliminary bent and in the second step the central part is bent to the ´U´ form. The material chosen for the manufacture of the insert is micro-alloyed structural steel S 315 MC the mechanical properties of which match requirements of the finished product. The part will be manufactured on eccentric press LEXN 100 C and its production cost is CZK 4.60.
Description
Citation
RUBÁŠ, P. Výroba kovového zálisku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Stanislav Rusz, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Marek Štroner, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Richter (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Student seznámil zkušební komisi s obsahem své práce. Odpověděl na dotazy oponenta a zkušební komise. 1. Jak je docíleno korozní odolnosti použitého materiálu? 2. Proč je řešeno odpružení ramen na součásti? 3. Proč je předepsaná tak velká přesnost rozměrů součásti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO