Systém pro bezkontaktní měření otoku končetiny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Určení rozsahu a stavu otoku končetiny je možné na základě znalosti objemu postižené končetiny v daném čase. K vyhodnocení změn lze využít různé matematicko-fyzikální metody. Teoretická část této diplomové práce pojednává o etiologii, klasifikaci a principech měření otoků různého původu, dále obsahuje základní informace o ultrazvuku a krokových motorech. Praktická část obsahuje návrh vlastního zařízení pro bezkontaktní měření otoku končetiny pomocí ultrazvukového modulu. Součástí návrhu je kompletní program pro mikrokontrolér, který celý systém řídí a zajišťuje výpočetní operace, a realizace funkčního modelu systému.
Determination of the extent and state of a limb edema is based on information about its current volume. There are a number of methods for volume measurements. The theoretical part of this semestral thesis discusses the etiology, classification and principles of volume measurements and basic information about ultrasound and stepper motors. The practical part consists of a design of own device for a contactless limb volume measurement with ultrasonic module. It consists of a code for a microcontroller which controles the whole system including the computational operations and a real model of the system.
Description
Citation
ZAHRADNÍČKOVÁ, L. Systém pro bezkontaktní měření otoku končetiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Sekora (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Chmelík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Schwarz položil otázku, zda se zkoušelo mření jednoho objektu vícekrát a v závislosti na tom zjištěna odchylka? Ing. Jiřík položil otázku, jak dlouho trvá jedno měření? Je to pro doktory schůdné? Uvažovalo se i o jiných aproximacích místo aproximace elipsy? Doc. Kozumplík položil otázku, zda se tím dají měřit i dolní končetiny? MUDr. Jurajda položil otázku, jaká je minimální vzdálenost, ve které se dá měřit? Dal by se stolek opatřit nějakým povrchem, kdy by došlo k eliminaci odrazů? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO