Využití elektromigračních metod při analýze léčiv.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením účinné látky septonex v léčivých přípravcích metodou kapilární izotachoforézy. Hlavním cílem je optimalizace metody pro rychlé, citlivé a nenákladné stanovení septonexu. V bakalářské práci jsou uvedeny chemické a fyzikální vlastnosti septonexu, jeho pozitivní a negativní vlivy využitelné v lékařství a shrnutí možných metod analýzy. Dále shromažďuje informace o lécích s obsahem septonexu dostupných na českém trhu. Následující kapitoly práce shrnují teorii elektromigračních metod, jejich principy, analytické zařazení a využití při analýze septonexu. V závěru práce jsou uvedeny optimální podmínky analýzy a výsledky stanovení účinné látky septonexu v přípravku Septonex sprej, který je dostupný na českém trhu, kapilární izotachoforézou. V práci jsou porovnány stanovené obsahy septonexu v tomto přípravku s obsahem septonexu, který je v tomto léčivu deklarovaný výrobcem.
This bachelor thesis deals with the determination of septonex, effective component in medical agents, using capillary isotachophoresis. The main aim is optimization of this method for fast, sensitive and inexpensive determination of septonex. In bachelor thesis chemical and physical properties of septonex are introduced as well as its negative and positive properties, which can be used in medicine, and summary of possible methods of analysis. Further this thesis gathers information about drugs containing septonex and available on Czech market. Following chapters of the thesis summarize theory of electromigration methods, their principles, analytical devices and their use for septonex analysis. Finally, the thesis presents optimal conditions for analysis and results of determination of septonex in drug Septonex spray, which is available on Czech market, using capillary isotachophoresis. Content of determined septonex is compared to amount of septonex contained in this drug, which is declared by producer, in this thesis.
Description
Citation
TUČKOVÁ, D. Využití elektromigračních metod při analýze léčiv. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Dzik: Kalibrace je vertikálně posunutá – proč? Je to správně? Veselý: Proč byla volena volba standardního přídavku? Pekař: Může mít vliv tvorba micel na rozsah lineární oblasti kalibrační přímky? Co tvoří matrici přípravku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO