Procesy přípravy a vlastnosti porézního zinkového materiálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá prípravou porézneho materiálu z práškového zinku lisovaním za studena, lisovaním za studena s následným spekaním a lisovaním za tepla. V práci je obsiahnutá ako samotná príprava objemového materiálu, tak aj jeho charakterizácia na základe zhutňovacích podmienok procesu. Na základe fyzikálne mechanických charakteristík je hodnotený vplyv lisovacieho procesu na následný priebeh spekania a výsledné vlastnosti materiálu. Objemový materiál je charakterizovaný štruktúrou, pórovitosťou a fyzikálne mechanickými vlastnosťami. Charakteristika výsledného materiálu bude slúžiť k optimalizácii podmienok pre proces lisovania a spekania.
Bachelor thesis occupy with preparation of porous material from zinc powder by cold pressing, cold pressing followed by sintering and hot pressing. This thesis contain both preparation of bulk material, and charakterization of materials based on the compaction process conditions. Impact of pressing process on subsequent progress of sintering and final attributes of materials is evaluated. Bulk material is characterized considering to structure, porosity, and physical-mechanical properties. Properties of final metarial will serve to optimize conditions for process of pressing and sintering.
Description
Citation
MOLEKOVÁ, K. Procesy přípravy a vlastnosti porézního zinkového materiálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Ve svém vystoupení se studentka zabývala prezentací hlavních výsledků své bakalářské práce věnující se přípravě zinkových materiálů z prášků. Prezentace byla poměrně zdařilá, jasně definovala problém i jeho řešení. Dotazy oponenta zodpověděla správně a úplně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO