Stanovení základních chemických charakteristik borůvkové pulpy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá skúmaním vybraných chemických charakteristík v polotovaroch čučoriedky obyčajnej (Vaccinium myrtillus L.) a čučoriedky vysokej (Vaccinium corymbosum L.). V teoretickej časti je popísaná botanická charakteristika oboch druhov čučoriedok. Účinky plodov a listov sú popísané v tretej časti. V ďalšej časti je popísané využitie plodov a záver teoretickej časti tvorí popis stanovenia vybranej charakteristiky – refraktometrickej sušiny. V experimentálnej časti boli stanovené chemické charakteristiky ako celková a rozpustná sušina, pH, množstvo titrovateľných kyselín, redukujúcich sacharidov, fenolických látok a antokyánov v šťave, pulpe a extraktoch čučoriedky obyčajnej a čučoriedky vysokej. Účelom extraktov bolo zistiť, koľko antokyánových farbív a fenolických látok sa nachádza v šupkách plodov, a ktorý extrakt poskytuje najvyššie výťažky. Výsledky charakteristík boli porovnané v rámci celého plodu čučoriedky a polotovarov oboch čučoriedok. Najvhodnejším rozpúšťadlom bola zmes vody a ethanolu v pomere 50:50. Maximum extrakčnej závislosti bolo v dvanástej a trinástej hodine macerovania. V maxime extrakčnej závislosti boli stanovené vyššie opísané chemické charakteristiky. Obsah antokyánových farbív, vyjadrený na delfinidin-3glukosid, bol v extrakte čučoriedky obyčajnej stanovený na 59,7 mg DGE100 g-1 a čučoriedky vysokej na 19,6 mg DGE100 g-1. Obsah celkových fenolických látok, vyjadrených na kyselinu gallovú, bol v extrakte čučoriedky obyčajnej stanovený na 890,9 mg GAE100 g-1 a čučoriedky vysokej 249,9 mg GAE100 g-1.
This bachelor thesis deals with the investigation of selected chemical characteristics in the semifinished products of blueberries (Vaccinium myrtillus L.) and blueberries high (Vaccinium corymbosum L.). The theoretical part is described the botanical characteristics of both blueberries. The use of fruits is described in the next part. A description of the determination of the selected characteristic, refractometric of sugar dry mater, is described at the end of the theoretical part. In the experimental part, chemical characteristics were determined as total and soluble solids, pH, amount of titratable acids, reducing carbohydrates, phenolics and total anthocyanins in juice, pulp and extracts of blueberries. The purpose of the extracts was to find out how many total anthocyanins and phenolics are found in the skin of the fruit and which extract gives the highest yields. The results of the characteristics were compared across the wholefruit and semifinished products of the both blueberries. A mixture of water and ethanol in a ratio 50:50 was the most suitable solvent. The maximum extraction dependence was at twelfth and thirteenth hours of maceration. The maximum extraction dependence was determined by the above described chemical characteristics. Content of anthocyanin dyes expressed as delphinidin-3-glucoside was determined in extract of blueberry in 59,7 mg DGE100 g-1 and blueberries high in 19,6 mg DGE100 g-1. Total phenolics content expressed as gallic acid was determined in extract of blueberry in 890,9 mg GAE100 g-1 and blueberries high in 249,9 mg GAE100 g-1.
Description
Citation
STRAPCOVÁ, Z. Stanovení základních chemických charakteristik borůvkové pulpy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Příprava vzorků (šťáva, pulpa, extrakt) ? dr. Mikulíková: Změřené hodnoty pH ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO