Optimalizace životního cyklu transformátoru 110/22 kV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je popsat situaci v transformaci 110/22 kV v distribuční oblasti E.ON Východ. Dále popsat současnou praxi ve výměně transformátorů 110/22 kV a zmínit možnosti nahrazování strojů na konci životnosti vzhledem k vývoji zatížení jednotlivých transformoven v dané distribuční oblasti. Nedílnou součástí práce je i ekonomické hodnocení předčasné výměny transformátorů ze dvou různých pohledů. Dalším bodem je rešerše současných možností v přístupu na prodlužování životního cyklu těchto zařízení a návrh metody pro sledování stavu papírové izolace pro odhad předpokládané doby života transformátoru. Posledním bodem je zhodnocení přechodu významného odběratele z napěťové hladiny 22 kV do napěťové hladiny 110 kV, včetně technických a ekonomických záležitostí s tím spojených.
The aim of the thesis is to describe the situation in transformation 110/22 kV in distribution area E.ON East. Next to describe the current practice in the replacement of 110/22 kV transformers and mention the possibilities of replacing the machines at the end of their lifecycle with respect to the development of the load of the individual transformer stations in the distribution area. An integral part of the thesis is also the economic evaluation of premature replacement of transformers from two different perspectives. The next point is to look at the current possibilities in the lifecycle lengthening of these devices and to suggest a method for monitoring the state of paper insulation to estimate the remaining lifetime of the transformer. The last point is the evaluation of the transition of a significant customer from a voltage level of 22 kV to a voltage level of 110 kV, including related technical and economic issues.
Description
Citation
SUK, J. Optimalizace životního cyklu transformátoru 110/22 kV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma: Optimalizace životního cyklu transformátoru 110/22 kV. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Doplňující otázku položil doktor Krbal ohledně výměny transformátoru z pohledu jeho stáří a jeho skutečné životnosti. Student na dotazy odpověděl. Dále se doktor Krbal ptal na poplatky za poskytnutí distribučního místa. Student na dotaz zodpověděl. Další dotaz položil inženýr Potěšil na výši úrokové sazby použité v práci. Student na dotaz odpověděl s pomocí zkoušejícího. Další dotaz položil doktor Ptáček na financování rozvodny. Student dotaz zodpověděl. Připomínku k práci měla docentka Orságová ohledně pojmu „ztráty jalového výkonu“.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO