Pokovování technických plastů pro výrobu odlehčených konstrukčních dílů pro dopravní průmysl

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se v úvodu věnuje polymerním materiálům, ke kterým se řadí plasty a kompozity. Plasty jsou v úvodu rozčleněny na termoplasty a reaktoplasty. Dále je uvedeno využití plastů a kompozitů v dopravním průmyslu. Krátce se práce věnuje také jejich recyklaci. Dále se práce zaměřuje na techniky nanášení tenkých vrstev, tedy pokovování polymerních vrstev chemickým, dále galvanickým a pokovováním ve vakuu a krátce zmiňuje speciální techniky pokovování. Následuje povrchová úprava polymerní vrstvy, včetně čištění a aktivace povrchu s využitím různých technik a povrchové úpravy s využitím plazmatu. Následuje zmínka o povrchové úpravě polyetheretherketonu (PEEK). V závěru práce jsou popsány provedené experimenty a diskuze získaných výsledků.
The beginning of this thesis is dedicated to polymeric materials, which include plastics an composites. Plastics are shortly divided into two groups, thermoplastics and thermosets. The following part is the use of plastics and composites in traffic industry and briefly this work focuses on techniques of recycling of this materials. This work also focuses on the techniques of thin film deposition, electroless plating, electrodeposition as well and plating in the vacuum environment. special techniques of thin film deposition are also mentioned shortly. The coatings of polymer including cleaning and surface activation is introduced using various techniques including plasma treatment. The surface treatment of polyetheretherketone (PEEK) is included too. The final part describes performed experiments and discussion of results.
Description
Citation
SANETRNÍKOVÁ, D. Pokovování technických plastů pro výrobu odlehčených konstrukčních dílů pro dopravní průmysl [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Sekora (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Chmelík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Schwarz položil otázku, na čem závisí reprodukovatelnost tape testu? Zadává se síla a rychlost posunu u peel off testu? Který z testů je více reprodukovatelný? Ing. Chmelík položil otázku, zda není peel off test objektivnější? Ing. Jiřík položil otázku, jak se definuje "pomalé" strhnutí? Ing. Sekora položil otázku, je měď narozdíl od polymeru amorfní? Čím je to případně způsobeno? Šel by použít k řezání laser? K čemu by se v praxi Vaše práce dala využít? Je možné ji užít ke konstrukci Faradayovy klece? Jaký význam to bude mít v leteckém průmyslu? Doc. Kozumplík položil otázku, kde je problém ve stávajících technologiíí pokovování plastů? V čem je benefit Vašeho postupu oproti stávajícím metodám? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO