Inovativní nástroj pro odstranění špatné výslovnosti hlásky „R“

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na studium logopedie a na navržení logopedické pomůcky pro rozkmitání jazyka jako pří hlásce r. Pro lepší pochopení problematiky je teoretická část věnována popisu vývoje řeči a narušeným komunikačním schopnostem. Dále jsou uvedeny logopedické metody, pomocí kterých se mohou problémy s artikulací napravovat. Praktická část se zabývá návrhem, sestrojením a otestováním přístroje, který napomůže správně vyvodit problémovou hlásku r. Prototyp je založený na využití elektromotoru ovládaným platformou Arduino a na převodu jeho rotačního pohybu na pohyb přímočarý pomocí mechanické konstrukce simulující klikový mechanismus.
The purpose of this final thesis is to find out about Speech Therapy and to design a device which would help with oscillation of human tongue when the sound r is pronounced. To better understand this subject first part of this thesis takes interest in evolution and physiology of human speech. Next the most common articulation disorder Dyslalia is named and methods for treating Dyslalia are described. In practical part the device for Speech Therapy is designed and created. It is based on frequency of human tongue oscillations and it helps to correct difficulties with sound r articulation. This prototype uses electric motor which is controlled by Arduino platform. Its rotational motion is converted to linear through mechanical construction simulating crank mechanism.
Description
Citation
REXOVÁ, N. Inovativní nástroj pro odstranění špatné výslovnosti hlásky „R“ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (místopředseda) Ing. Jakub Hejč (člen) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Rozman: Je skutečně třeba s jazykem cvičit v takových hodnotách, jaké uvádíte? Ing. Halámek: Všechno jste navrhovala sama? Sdružení má zájem, abyste jim dodala přístroj? Plánuje se sledovat zlepšení nějakou statistikou? Prof. Hep: Kdo vám z OS LOGO pomáhal? Máte psáno, že slovní zásoba narůstá mezi 5-18 rokem. Jak se postavit k člověku, kterému je 22? Jaký je váš názor na uvedené hodnoty rozdílu slovní zásoby absolventa SŠ a VŠ? Jak záleží na mentálních schopnostech? Byl položen dostaz na šířku kmitu. Brali jste do úvahy anatomii jazyka? Studentka obhájila magisterskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO