Příprava a charakterizace TiO2 nanotrubiček dekorovaných stříbrem pro biomedicínské účely

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce shrnuje poznatky z oblastí syntézy, charakterizace a využití nanotrubiček z oxidu titaničitého a jeho kombinace s nanočásticemi stříbra pro biomedicínské účely. Součástí práce jsou i základní protokoly práce s buněčnými kulturami a bakteriemi. Praktická část této diplomové práce se zaměřuje především na syntézu tubulárních struktur z oxidu titaničitého pomocí anodické oxidace 500nm titanové vrstvy a následné dekorování nanotrubiček stříbrem pomocí elektrodepozice. Závěr praktické části je věnován testování antibakteriálních vlastností nového materiálu a zkoumání vlivu množství elektrodeponovaného stříbra na adhezi MG-63 buněk. Vlastnosti nového povrchu jsou vždy porovnávány s referenčním vzorkem, který je tvořen nanotrubičkami z oxidu titaničitého bez stříbra.
This diploma thesis summarizes knowledge from the fields of synthesis, characterization and application of titanium dioxide nanotubes and its combination with silver nanoparticles for biomedical purposes. Basic protocols of working with cell cultures and bacteria are also included. Experimental part of this diploma thesis focuses mainly on the synthesis of tubular structures made of titanium dioxide via anodic oxidation of 500nm titanium layer and their subsequent decoration with silver by electrodeposition. Last section of the experimental part is devoted to testing of antibacterial properties of the new material and examining the effect of different silver concentrations on the adhesion of MG-63 cells. All results are compared to reference samples consisting of titanium dioxide nanotubes without silver.
Description
Citation
BÍLEK, O. Příprava a charakterizace TiO2 nanotrubiček dekorovaných stříbrem pro biomedicínské účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Drbohlavová, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Jan Červený, Ph.D. (člen) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Svoboda (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Drbohlavová položila otázku: Na jakých bakteriích bylo testováno? Je vhodnější použití stříbra nebo selenu? Najděte vhodnější termín pro slovní spojení krystalická podoba. Prof. Provazník položil otázku: Je v dohledné době možné praktické využití nebo se stále jedná spíše o základní výzkum? Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO