Optický snímač rychlosti povrchu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření optického snímače pro měření rychlosti povrchu za použití senzorů používaných v počítačových myších. Takovýto optický rychloměr by měl najít uplatnění ve výrobním průmyslu pro levné bezkontaktní měření rychlosti pásových dopravníků či posunu polotovarů, aby bylo možné dalšími přístroji kontrolovat kvalitu produktů. Teoretická část práce zahrnuje prostudování tématiky, seznámení s optickými senzory a jejich použitím. Do praktické části patří vytvoření programu pro komunikaci a stanovení rychlosti pohybu povrchu v MATLABu a pro platformu Arduino©, vytvoření jednoduchého zařízení na platformě Arduino©, sestavení experimentálního měření a provedení testovacích měření.
The aim of this work is development of an optical sensor for surface-velocity measurement based on ordinary optical mouse sensor. The proposed sensor should have find its usage in industrial applications for low-cost contactless measurement of conveyor belts or semi-finished products, thus some other gauges could check quality of products. Theoretical part of this thesis includes introduction to optical sensors and their usage. Rest of the work describes practical part consisting of programming of communication between sensor and PC in MATLAB and Arduino environments, development of simple device based on Arduino hardware, the set-up of experimental workplace and providing speed tests.
Description
Citation
VANĚK, O. Optický snímač rychlosti povrchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Sekora (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Chmelík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kozumplík položil otázku, zda je relativní chyba, kterou jste prezentoval v pořádku? Proč je tak velká? Jak tuto chybu zmenšit? Doc. Schwarz položil otázku, jaké jsou důsledky překročení relativní chyby? Co bylo sílem grafického znázornění (viz Obrázek 7-4)? Ing. Sekora položil otázku, na jakou vzdálenost je přístroj kalibrován? Proč je výsledek tak tlačen na cenu? Ing. Jiřík položil otázku, jaký byl přesně algoritmus snímání obrázů? Ze senzoru se počítala rychlost? Zaostření bylo provedeno v ARDUINu? ARDUINO sloužilo jen pro přenos informací? MUDr. Jurajda položil otázku, čím je dána rychlost snímání? Lze to ovlivnit optickou soustavou? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO