Zvyšování bezpečnosti chodců v silničním provozu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje zvyšování bezpečnosti chodců v silničním provozu. Práce analyzuje případy nehod v určité lokalitě a postoje i zkušenosti chodců, jakožto místních obyvatel. Cílem práce je zmapování nehodovosti chodců – případová studie a vytvoření vhodných opatření v urbánním prostoru na příkladu města Třeboně. První část práce se zabývá teorií a terminologií, následuje obecný pohled na problematiku dopravních nehod v urbánním prostoru. Další kapitola se zaměřuje na chodce jako účastníky silničního provozu a jejich bezpečnost. Čerpala jsem jak z odborné literatury, dokumentů a knih, tak z případových studií. Empirická část práce pak rozebírá analýzu nebezpečných míst ve vybrané lokalitě. Tato místa byla vybrána na základě dotazníkového šetření mezi místními obyvateli s cílem poukázat na tato nebezpečná místa reálnými dopravními nehodami ve městě Třeboni. Z průběhů konkrétních dopravních nehod stanovit vhodná opatření v nebezpečných místech, a tím pomoci ke zvýšení bezpečnosti chodců v daném městě. K získání potřebných údajů je v práci použita analýza dokumentů, dotazníkové šetření a následné vyhodnocení výsledků. V závěru jsem zhodnotila výsledky a návrhy opatření.
My thesis is engaged in increasing safety of pedestrians in urban traffic. My work analyses cases of accidents in a specific area and attitudes and experiences of pedestrians as well as local inhabitants. The aim of my work is to map an accident rate – a case study and formation of applicable measures in the town Třeboň, thus in an urban area. The first part of my work is engaged in theory, which is divided in used proper terminology in accordance with the law followed by a universal view of issues of traffic and their safety. The empirical part of my work then examines analysis of dangerous places in a selected locality. These places were chosen on the base on a questionnaire survey among local residents with the goal to point out these dangerous places by actual traffic accidents in the town Třeboň. It is necessary to determine applicable measures in dangerous places from particular traffic accidents and thus to help increasing safety of pedestrians in a given place. Because of acquisition of necessary data, analysis of documents, a questionnaire survey and subsequent evaluation of results is used in my work. In conclusion I evaluated results and created a draft measure.
Description
Citation
DOLEŽALOVÁ, L. Zvyšování bezpečnosti chodců v silničním provozu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Josef Libertín, CSc. (místopředseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bc. Marek Semela, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Novotný (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací na téma Zvyšování bezpečnosti chodců v silničním provozu. Závěrečnou práci obhajovala jasně srozumitelně. Z jejího přednesu bylo patrné, že k řešeným problémům přistupovala velmi dobře. Na otázky komise odpověděla velmi dobře. K otázkám oponenta i vedoucího závěrečné práce uvedla dostačující odpovědi. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomantka závěrečnou práci obhájila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO