Porovnání laserem vytvořených svarů při použití přímé a skenerové svařovací hlavy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá porovnání přímého laserového a skenerového svařování. Nejprve je pomocí literární studie vysvětlena technologie laserového svařování a poté následuje praktické srovnání těchto metod. Experimenty byly provedeny na austenitické korozivzdorné oceli X5CrNi18-10 a na konstrukční oceli S235JR. U metod byly porovnány svařovací časy, geometrie a tvrdosti svaru, mechanické vlastnosti a také ekonomika použití v praxi. Ze srovnání vyplývá, že skenerové svařování je kvalitativně rovnocenné s konvenčním laserovým svařováním a navíc je ekonomicky výhodnější.
The master thesis presents a comparison of direct laser and scanner welding. At first, using literary studies explained the technology of laser welding, followed by a practical comparison of these methods. The experiments were performed on austenitic stainless steel X5CrNi18-10 and S235JR structural steels. These methods were compared in welding times, geometry and weld hardness, mechanical properties and economy of use in industry. The comparison shows that the scanner welding is qualitatively equivalent to the conventional laser welding and is also economical.
Description
Citation
KUDR, M. Porovnání laserem vytvořených svarů při použití přímé a skenerové svařovací hlavy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Richter (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student seznámil zkušební komisi s obsahem a průběhem prezentace. Dále zodpověděl dotazy oponenta. Při obhajobě bakalářské práce zodpověděl následující dotazy zkušební komise: Grafy tvrdosti propojit přímkami. Jaký je názor na porušení svarů lomem? Jak se řeší jakost v automobilovém průmyslu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO