Léčiva a možnost jejich eliminace z odpadních vod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená bakalářská práce se věnuje problematice vlivu rostoucí spotřeby léčiv na složky životního prostředí. V České republice jsou v současnosti stále více předepisována a pacienty užívána léčiva na bázi benzodiazepinových derivátů. Sledovanými zástupci byly v této studii alprazolam, bromazepam, diazepam a oxazepam, jejichž indikacemi jsou poruchy spánku, psychiatrická onemocnění, avšak také celková anestezie nebo léčba epilepsie. Přítomnost těchto léčiv bývá opakovaně potvrzována v odpadních a povrchových vodách na celém území Evropy a jiných vyspělých zemí, ačkoliv jsou známy jejich negativní účinky na vodní ekosystém. Cílem této práce je optimalizace metod pro stanovení zvolených léčiv v odpadních vodách odebraných v Brně a okolí. Rovněž byla vyhodnocena rizika pro vodní ekosystém související s přítomností léčiv v cílových matricích, kterými byly odpadní vody z čistíren odpadních vod (ČOV) Brno – Modřice a ze dvou dalších obcí z Jihomoravského kraje. Byly sledovány koncentrace léčiv na přítoku a na odtoku. Analyty byly z matric izolovány pomocí extrakce tuhou fází (SPE) a kvantifikovány ultraúčinnou kapalinovou chromatografií (UHPLC) s detekcí pomocí diodového pole (DAD).
This bachelor thesis deals with issue of increasing consumption of pharmaceuticals and its influence on the environment. In the Czech Republic the pharmaceuticals from the benzodiazepine group are still widely prescribed and used by patients. There was tracked four representatives of this group alprazolam, bromazepam, diazepam and oxazepam which are indicated for therapy of insomnia, psychiatric diseases but also like a general anesthetics or antiepileptics. Presence of this pharmaceuticals is being repeatedly confirmed in wastewaters and surface waters troughout the whole Europe and other developed countries even though their negative effects for the water ecosystem are known. The target od this thesis is to optimalizethe methods for determination of choosen pharmaceuticals in watewaters in Brno and surrounded area. There was also evaluatedthe hazard level for water ecosystem related to the presence of pharmaceuticals in target matrices which were the wastewaters from wastewater treatment plants in towns Brno – Modřice and from two another towns in south Moravia. Concentrations of the pharmaceuticals were tracked in the influents and effluents. The analytes were isolated from the matrices by solid-phase extraction (SPE) and quantificated by ultra-high performance liquid chromatography (UHPLC) with detection by the diode array (DAD).
Description
Citation
KŘIVÁNKOVÁ, Z. Léčiva a možnost jejich eliminace z odpadních vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) doc. RNDr. Josef Novosad, CSc. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Poté komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka se vyjádřila k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO