Problematika částečných výbojů v plynem izolovaných vodičích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce je zaměřena na měření částečných výbojů v plynem izolovaných vodičích vyráběných firmou ABB. Teoretická část obsahuje definici částečných výbojů, jejich rozbor a metody detekce. Dále se zabývá obecně popisem plynem izolovaných rozvoden a poté konkrétně vyráběnými komponenty v ABB ve výrobním závodu Brno-Slatina. Praktická část popisuje průběh měření, definování hlavních problémů a jejich vysvětlení. Výstupem z praktické části je knihovna měření s danými charakteristikami, které ukazují místo a charakter problému při detekci částečného výboje v dané zapouzdřené sestavě.
This work is focused on the measurement of partial discharges in gas insulated conductors manufactured by ABB. The theoretical part contains the definition of partial discharges, their analysis and detection methods. It also deals with the general description of gas-insulated substations and then with the concrete components manufactured at ABB in the Brno-Slatina production plant. The practical part describes the course of measurement, definition of the main problems and their explanation. The output from the practical part is a measurement library with given characteristics, which show the location and character of the problem in detecting partial discharge in a given encapsulated assembly.
Description
Citation
FICEK, J. Problematika částečných výbojů v plynem izolovaných vodičích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student ve své prezentaci seznámil komisi s výsledky své diplomové práce na téma Problematika částečných výbojů v plynem izolovaných vodičích. Vedoucí diplomové práce doc. Orságová seznámila komisi se zněním posudků vedoucího i oponenta práce. Následnou diskuzi pak otevřela doc. Orságová otázkou oponenta práce ohledně kontroly kvality používaných materiálů a kvality výroby. Tuto otázku student odpověděl. Do následné rozpravy se přihlásil doktor Krbal s doplňující otázkou na použité materiály, jejich čistotu a získané výsledky v rámci práce. Na tuto otázku student samostatně odpověděl. Další otázku ohledně použití sondy pro měření částečných výbojů položil prof. Sokanský. Student správně odpověděl. Doktor Krbal se následně zeptal na použití akustických metod při měření. Student na dotaz odpověděl. Poslední doplňující dotazy položil doktor Ptáček ohledně horizontálního a vertikálního uložení plynem izolovaných vodičů, na něž student správně reagoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO