Termodynamická analýza Atkinsonova a Millerova cyklu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V bakalářské práci je proveden základní termodynamický rozbor cyklů spalovacích motorů. Pro každý cyklus je uvedeno i konstrukční řešení pro reálný spalovací motor. Následně jsou Atkinsonův a Millerův cyklus porovnány s ideálními oběhy Ottova cyklu pro nepřeplňované a přeplňované motory z hlediska termické účinnosti pro stejné vstupní parametry. Výsledky jsou zhodnoceny a je vysvětleno použití Atkinsonova a Millerova cyklu u hybridních automobilů. Dále jsou uvedeni konkrétní zástupci automobilů, které využívají těchto cyklů a také vývojové směry moderních automobilů.
In the bachelor thesis is performed a basic thermodynamic analysis of combustion engines cycles. For every cycle there is also a design for a real combustion engine. Subsequently, the Atkinson and Miller cycles are compared to the ideal Otto cycle with supercharger and without it in terms of thermal efficiency for the same input parameters. The results are evaluated and the use of the Atkinson and Miller cycle in motor vehicles is explained. Next, there are specific car representatives, which use these cycles and the development trends of modern cars.
Description
Citation
BÖHM, M. Termodynamická analýza Atkinsonova a Millerova cyklu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Student zodpověděl obě otázky oponenta. Doktor Krejčí se dotázal na využití termodynamických cyklů u stacionárních motorů. Profesor Štětina se dotázal na práci potřebnou na výměnu náplně motoru a na porovnání termické účinnosti. Docent Jaroš se zeptal na další podrobnosti při porovnávání termických účinností.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO