Detekce útoků cílených na odepření služeb

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na detekci útoků pro odepření služeb (DoS). Tyto distribuované DoS útoky představují hrozbu pro všechny uživatele na Internetu, proto dochází k nasazování detekčních a preventivních systému proti těmto útokům. Teoretická část popisuje DoS útok a jeho nejvyužívanější varianty. Jsou zde zmíněny i varianty pro detekci DoS útoků. Také je zde popsáno jaké nástroje pro detekci DDoS útoků jsou nejvyužívanější. Praktická část se zabývá nasazením softwarových nástrojů pro možnost detekce DoS útoků a vytvoření síťového provozu pro otestování detekčních schopností těchto nástrojů.
Master's thesis is focused on intrusion detection for denied of service attacks. These distributed DoS attacks are threat for all users on the Internet, so there is deployment of intrusion detection and intrusion prevention systems against these attacks. The theoretical part describes the DoS attacks and its variants used most frequently. It also mentioned variants for detecting DoS attacks. There is also described, which tools are used to detect DDoS attacks most frequently. The practical part deals with the deployment of software tools for detecting DDoS attacks, and create traffic to test detection abilities of these tools.
Description
Citation
GERLICH, T. Detekce útoků cílených na odepření služeb [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Anna Kubánková, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pokorný (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Přestože jsou v textu o OSSEC zmíněny preventivní mechanismy, tak v tabulce Tab 2.1 je uvedeno „ne“ u podpory režimu IPS pro tento nástroj. O jaké preventivní mechanismy se jedná a jak fungují? Jakým nástrojem či metodou bylo měřeno zatížení serverů? študent na otázky komisie odpovedal správne. Problematike rozumel.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO