Návrh výroby vakuové formy pro tváření plastů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Vakuové tváření plastů je jednou z metod zpracování termoplastických hmot. V této technologii se využívá změny fyzikálních a mechanických vlastností termoplastu při zahřátí do plastického stavu. Pro výrobu výlisků je ale nutná forma, která bude tvarovat zahřátý termoplast. Výhodou této technologie je fakt, že forma není tak výrobně náročná a je tedy výrazně levnější než forma pro vstřikování plastů. Cílem této práce bylo navrhnout výrobu formy. Návrh byl vyřešen pomocí softwarů SolidWorks a PowerMill. Výroba byla uskutečněna na CNC tříosé frézce. Hlavním výsledkem této práce je návod, který lze využít při návrhu jiných forem pro vakuové tváření termoplastů.
Vacuum plastic forming is method of termoplastic material treatment. This method uses physical and mechanical changes caused in materiál during his heating. Production of final product requires mould. The main advantage of this technology is fact, that manufacturing of mould is not so hard as manufacturing of mould for injection moulding, so mould is signficantly cheaper. Main purpose of this thesis is to propose production concept of this mould. Proposal was solved by SolidWorks and PowerMill software and manufacturing was realized on 3-axis CNC milling machine. Main result of this thesis is a summary of instructions which can be used in proposes of different moulds for vacuum plastic forming.
Description
Citation
TIŠNOVSKÝ, J. Návrh výroby vakuové formy pro tváření plastů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Petr Navrátil (člen) Ing. Karel Neužil (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Dokážete srovnat obrábění formy z hliníku oproti MDF materiálu? 2. Jakými postupy lze zabránit tvorbě nárustku na nástroji při obrábění hliníku? 3. Zvažoval jste i jinou metodu výroby formy např. 3D tisk? 4. Jaká je životnost hliníkové formy? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO