Vliv počtu rotorových tyčí na ztráty malého asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cieľom tejto diplomovej práce je rozbor strát asynchronných motorov, ich meranie podľa normy, použitie programov využívajúcich metódu konečných prvkov pre zistenie strát motorov a následné zhodnotenie a porovnanie dosiahnutých výsledkov. Prvá časť práce pojednáva všeobecne o AM, ich stratách a meraní ich strát. V ďalšej časti práce je samotné meranie strát predložených asynchronných motorov. Merané boli dva stroje s rôznymi vlastnosťami ich plechov. V nasledujúcej časti sa nachádza výpočet strát pomocou metódy konečných prvkov za využitia programu Ansys Maxwell a RMXprt. Ďalšou časťou práce je rozbor strát motora s rôznym počtom rotorových tyčí. Táto časť sa rieši na modeloch vytvorených a overených pomocou merania skutočného stroja.
The aim of this semester work is to analyze the losses of induction motor, according to their measure, use programs using the finite element method for the detection of the motor and the subsequent evaluation and comparison of the results obtained. The first part deals with the general AM, losses and measure their losses. The next section is very Lossmeasurement submitted asynchronous motors. The measured two machines have different characteristics in the sheet. The following section is calculating the losses using the finite element method using ANSYS Maxwell and RMXprt.The next part is the analysis of motor losses with a different number of rotor bars. This section is addressed to the models developed and validated by measuring the actual machine.
Description
Citation
PALSOVICS, N. Vliv počtu rotorových tyčí na ztráty malého asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Miloš Pěnička (člen) Ing. Petr Chrobák (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Vliv počtu rotorových tyčí na ztráty malého asynchronního motoru. Vyskytl se problém s prezentací, kterou nebylo možné spustit. Student se s touto komplikací dobře vypořádal, nenechal se vyvést z míry a práci přednesl s pomocí PDF verze své diplomové práce. V problematice se dobře orientuje. Otázky oponenta byly zodpovězeny ke spokojenosti komise. Na doplňující otázky dalších členů komise reagoval pohotově a správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO