Automatická regulace napětí decentrálních zdrojů v síti vysokého napětí E.ON

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Obsahem této diplomové práce je úvod do problematiky regulace účiníku, jalového výkonu a napětí decentrálních zdrojů v distribuční síti vysokého napětí. Dále se práce zabývá způsoby a možnostmi regulace účiníku a jalového výkonu prováděnými na těchto zdrojích za účelem stabilizace napětí a kontroly nad přetokem jalového výkonu na vyšší napěťovou úroveň. V praktické části práce je pak popsáno, jakým způsobem byla automatická regulace účiníku a napětí zdrojů uváděna do provozu centrálním řízením z dispečerského řídicího systému společnosti E.ON. Dále pak popisuje, jakým způsobem byla automatická regulace účiníku a napětí testována a jak je v současné době využívána v praxi. V závěru je pak provedeno zhodnocení, jakým způsobem skutečně ovlivnila automatická regulace účiníku a napětí stabilitu napětí a přetoky jalového výkonu v síti E.ON.
Content of this master`s thesis is theoretical introduction of the power factor, reactive power and voltage control of decentralised sources of the high voltage in the E.ON distribution network. Furthermore, the thesis deals with possibilities of regulating the power factor and reactive power, carried on above-mentioned resources, in other to stabilize the voltage and overflow control of the reactive power to higher voltage level. The practical part describes how the automatic power factor and voltage control had been put into action by central management control within the headquaters dispatching systém of the company. Following chapter acquaints a reader with information of how the automatic power factor and voltage control had been tested and how it is utilized in practice. In the conclusion the work summarizes results and effects of the power factor regulation and voltage control to stabilize the voltage and the overflow of the reactive power in the E.ON network.
Description
Citation
SKOUPÝ, M. Automatická regulace napětí decentrálních zdrojů v síti vysokého napětí E.ON [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. David Mezera, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Student prezentoval svojí diplomovou práci s názvem Automatická regulace napětí decentrálních zdrojů v síti vysokého napětí E.ON. Vedoucí práce doc. Petr Toman přečetl posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázku oponenta. Ing. Mezera požádal o popis dalších faktorů, které mají vliv na kolísání jalového výkonu v síti. Druhá otázka se týkala eliminace vlivu přepínání odbočky transformátoru na měření provedená v rámci diplomové práce. Odpovědi byly správné. Ing. Ptáček se zeptal na počet regulovaných zdrojů ve sledované oblasti. Student pohotově odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO