Analýza faktorů ovlivňujících vývoj spotřeby elektrické energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce si klade za cíl popsat vývoj spotřeby elektrické energie. Jedním z možných způsobů popisu je statistická analýza, kde lze vypočítat statisticky významné faktory a jejich kombinace, které se podílejí na vývoji tvorby spotřeby elektrické energie. Tyto významné faktory mohou sloužit pro modelaci dalšího vývoje spotřeby elektrické energie, tedy dlouhodobou predikci. V druhé kapitole je pojednáváno o počátcích užívání elektřiny na přelomu 19. a 20. století, až do současného stavu energetiky na území dnešní České republiky. Je zde uveden vývoj přenosové soustavy, vývoj spotřeby elektřiny v sektorech národního hospodářství, možnosti využívání elektrické energie a celková bilance elektřiny a zdrojů energie. Třetí kapitola slouží jako přehled v užívání a spotřebě elektrické energie v okolních státech Evropy a v nejzajímavějších státech světa v tomto ohledu. Čtvrtá kapitola obsahuje statistickou analýzu. V první části je uveden podrobně seznam analyzovaných veličin (jednotlivých spotřeb), zkoumaných faktorů a analyzovaných států. Dále je zde uveden postup statistické analýzy pomocí jednoduché nebo vícenásobné regrese a její následné aplikování a vyhodnocení pro Českou republiku a další státy Evropy. Z vyhodnocení je zřejmé, že nejzásadnější vliv na vývoj spotřeby elektrické energie má vývoj HDP, avšak je za potřebí brát v úvahu i další možné faktory ovlivňující spotřebu elektrické energie a nespoléhat se pouze na HDP při tvorbě dlouhodobé predikce elektrické energie. Pátá kapitola obsahuje lehký pohled na snižování spotřeby elektrické energie a úspory, které mohou být jak politickým, tak i makroekonomickým následkem. Jejich vyčíslení není vždy jednoznačné a v konečném důsledku může vést úsporné opatření k větší spotřebě energie, než je velikost úspor samotných.
The aim of this thesis is to describe the course of consumption of electricity. One of the feasible ways of description is statistical analysis, which enables to calculate statistically significant factors and their combinations that contributed to the course of consumption of electricity. These factors may be used for modulation of future electricity consumption, and therefore also for long-time prediction. The second chapter discusses the expansion of electricity usage in the Czech Republic from the turn of the 19th century until nowadays. The chapter describes the development of transmission system, development of electricity consumption in the sectors of the national economy, possibilities of using electric energy, and overall balance of electricity and sources of energy. The third chapter presents an overview of usage and consumption of electrical energy in the neighboring European countries as well as in the most interesting countries of the World. The fourth chapter contains statistical analysis. The first part of the chapter details a list of the analyzed quantities of individual consumptions, of the investigated factors, and the analyzed countries. Further, the chapter explains the method of statistical analysis via using simple and multiple regression and its subsequent application and evaluation for the Czech Republic and the others European countries. According to the result, it is GDP that has the main impact on the trends in the course of consumption of electricity. However, it is necessary to consider other factors influencing the consumption of electricity, too, and not rely solely on GDP in terms of long-time prediction of electricity consumption. The fifth chapter discusses the reduction of electricity consumption and savings, which can be both political and macroeconomic result. Quantification of savings is not always unequivocal and any cost-saving actions can lead to an increase in electricity consumption, which can, in effect, be bigger than any possible savings.
Description
Citation
SEIML, J. Analýza faktorů ovlivňujících vývoj spotřeby elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. David Mezera, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací s názvem Analýza faktorů ovlivňujících vývoj spotřeby elektrické energie. Vedoucí práce doc. Petr Toman přečetl posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta. Doc. Petr Baxant upozornil na neshodu tvrzení studenta a hodnot uvedených v grafu, který byl použit v prezentaci. Ing. Jiří Ptáček položil otázku, v jaké míře se jednotlivé faktory podílejí na ovlivnění spotřeby el. energie? Student pouze částečně na tuto otázku odpověděl. Druhá otázka se týkala použití průměrných teplot udávaných ČHMÚ a jejich porovnáním s aktuální teplotou. Odpověď studenta nebyla správná. Ing. David Mezera se zeptal na rozdíl mezi netto a brutto spotřebou. Student odpověděl s výraznou pomocí tázajícího.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO