Výroba odlitků z železných a neželezných slitin odstředivým litím

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce popisuje a charakterizuje slévárenskou metodu odstředivé lití, která vznikla již v 16.století. Na základě literární studie problematiky odstředivého lití a odstředivé síle je popsán princip odstředivého lití. Odstředivé lití se dá rozdělit podle polohy osy rotace na horizontální a vertikální nebo podle druhu metody na pravé odstředivé lití, poloodstředivé lití, odlévání na odstředivce či na metodu Tekcast. Nejzákladnějším a nejběžnějším produktem odstředivého lití je trubka. U výroby trubky se postupuje od tavby materiálu, přes předoperační přípravu stroje, odlévání a tuhnutí taveniny, až po upravování a dokončování trubky. Odstředivě odlévat se dají různé materiály, a to zejména ocel, litina, měď, zinek, hliník a titan. Odstředivým litím můžeme odlévat také vícevrstvé odlitky.
The thesis describes and characterizes the foundry method of centrifugal casting, which was established in the 16th century. Based on a literature study of centrifugal casting and centrifugal force, the principle of centrifugal casting is described. Centrifugal casting can be divided according to the position of the axis of rotation to horizontal and vertical or by the method of right centrifugal casting, semi-centrifugal casting, centrifugal casting, or Tekcast method. The most basic and most common centrifugal casting product is a pipe. The pipe production is progressing from material melting, pre-operation machine preparation, casting and solidification of the melt, to adjusting and finishing of the pipe. We can cast centrifugally a several of materials, especially steel, cast iron, copper, zinc, aluminum and titanium. Centrifugal casting can also cast multilayer castings.
Description
Citation
ŽANDA, M. Výroba odlitků z železných a neželezných slitin odstředivým litím [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Šenberger, CSc. (předseda) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Cupák, Ph.D. (člen) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Kuzma (člen) Ing. Igor Láník (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své závěrečné práce a odpověděl na otázky oponenta. Komise položila studentovi následující dotazy k práci: Jaké další parametry se dají získat z tahové zkoušky kromě Vámi zmiňovaných?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO