Ověření použitelnosti biogenních pojiv při odlévání odlitků z LLG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá ověřením použitelnosti biogenních pojiv pro odlévání odlitků z litiny s lupínkovým grafitem. Ověřuje použitelnost těchto pojiv jak pro výrobu forem, tak i jader. Na začátku se práce zabývá pevností vytvrzené směsi s biogenním pojivem včetně vlivu přísad a žáruvzdorného nátěru. Hlavní část popisuje proces výroby odlitků litých do forem pojených biogenním pojivem. Popisuje také odlévání odlitků s jádry pojenými biogenním pojivem. V poslední části je uvedeno hodnocení provedených zkoušek. Součástí práce je fotodokumentace odlitých vzorků.
The thesis deals with verification of applicability of biogenic binders during casting of gray cast iron. Applicability of these binders for making moulds as well as cores was verificated. The introduction describes strength of cured mixture with biogenic binder including influence of additives and refractory coating. The main part describes process of manufacturing of castings being poured into the biogenic binder bonded moulds. Pouring castings with cores bonded with the same binder is described as well. The last part deals with assessment of the given tests. The thesis comprises photodocumentation of poured samples.
Description
Citation
FIALA, V. Ověření použitelnosti biogenních pojiv při odlévání odlitků z LLG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
prof. Ing. Dana Bolibruchová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Boris Láník (člen) Ing. Jan Čech, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Diplomant sezámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a odpověděl na otázky oponenta. Komise položila studentovi následující otázky k práci: Jak by měl správně vypadat rozváděcí kanál v případě Vaší formy? Zkusil jste vyrobit jedno alfasetové jádro pro porovnání výsledků? Jakým mechanismem fungují oxidy železa v jádrové směsi? Jaké si myslíte, že je uplatnění Vašich výsledků v praxi? Jaké jsou skladovací podmínky jader? Jak je jádrová směs kompatibilní s ostatními formovacími směsemi? Uvádíte srovnání jader, s čím jste je srovnával? Kterou recepturu jádrové směsi byste doporučil v kombinaci s nátěrem? Je možné použít tuto směs pro masivnější odlitky? Jak byste charakterizoval Vaše biogenní pojivo z pohledu termodestrukce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO