Návrh instalace motorů ROTAX pro letoun SKYLEADER 400

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská je zaměřena především na výpočet motorového lože a jeho návrh pro motory Rotax 912iS a 914UL, které budou instalovány v ultralehkém letounu Skyleader 400. V první části je krátká rešerše, kde jsou zmíněny některé letouny, které tyto motory již používají. Následně je vypočteno zatížení motorového lože dle předpisu UL2-I.část, dále je navrženo samotné motorové lože, které je pro oba motory stejné. Poté je provedena MKP analýza, výpočet šroubů a utahovací moment šroubů držících motorové lože na požární přepážce. Na konci práce je uvedena instalace těchto dvou motorů v přední části trupu Skyleader 400 a návrh zkoušky motorového lože dle předpisu UL2-I.část.
The bacheloir thesis is focused to calculation forces in engine mount, design and construction of engine mount for engines Rotax 912iS and 914UL, which will be instalated to ultralight plane Skyleader 400. In the first part is short search about planes, which use the engines. Then the engine mount is calculate according to rule UL2-I.part. After the MKP analysis is calculation of screws, which hold the engine mount onto the firewall. In the end of the thesis is installation both of engines in the nose of the plane and engine mount test draft according to rule UL2-I.part.
Description
Citation
RAKUŠAN, M. Návrh instalace motorů ROTAX pro letoun SKYLEADER 400 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) Ing. Robert Popela, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Karol Fiľakovský, CSc. (člen) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (člen) Ing. Petr Augustin, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO