Moderní metody výroby implantátů technologiemi Rapid Prototyping

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na moderní metody výroby implantátů technologiemi Rapid Prototyping. V bakalářské práci je proveden základní popis nekonvenčních technologií výroby Rapid Prototyping, známých jako aditivní metody. Jsou zde popsány výhody a nevýhody těchto technologií, a také porovnání s CNC obráběním. Dále se práce věnuje porovnání různých vstupních práškových materiálu pro technologii Electron Beam Melting. Popisuje se zde jejich chemické složení a mechanické vlastnosti.
The bachelor thesis is focused on modern methods of implant manufactuting by Rapid Prototyping technology. This research describes the possibilities of using unconventional technologies known as Rapid Prototyping methods. These methods make part of Additive manufacturing technologies. The advantages and the disadvantages of those technologies are discribed in this bachalor thesis, as well as comparison with CNC machinig. The project compares different powder materials for EBM technology. This research describes chemical composition and mechanical properties of those powder materials.
Description
Citation
DOBEŠOVÁ, L. Moderní metody výroby implantátů technologiemi Rapid Prototyping [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Osička, Ph.D. (člen) Ing. Martin Slaný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. V závěru uvádíte, že současní výrobci odstraňují nedostatky metod. O jaké nedostatky metod se jedná? 2. Jaké výhody spatřujete při výrobě implantátů pomocí moderních aditivních technologií v porovnání s konvenčními postupy? 3. V práci popisujete několik materiálů pro výrobu implantátů. Lze z těchto materiálů vybrat jediný a doporučit ho pro výrobu konkrétních implantátů? 4. Je možné porovnat přesnost při výrobě modelu aditivní technologií a technologií CNC obrábění? 5. Je tato tecnologie opravdu bezodpadová a prášek nezávadný? 6. Hodnocení velikosti částic v prezentaci. 7. Popis technologie SLM a SLS. 8. Porovnání ceny existujících implantátů. Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO