Porovnání stupně axiální parní turbiny pro různá proudící média

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je návrh jednostupňové axiální turbíny s rovnotlakým typem lopatkování pro dvě různá proudící média při shodných parametrech na vstupu do rozváděcí statorové řady a tlaku za oběžným kolem. Výpočet je proveden pro vodní páru a organickou látku R134a. Hlavní částí této práce je termodynamický výpočet a jeho optimalizace za účelem dosažení maximálního výkonu a účinnosti stupně pro obě pracovní látky. V závěru práce je předveden alternativní výpočet třecích ztrát oběžného kola.
Aim of the thesis is to design a single-stage axial steam turbine with impulse blading type for two different media with identical input parameters at input of stator and pressure behind the impeller. Calculation is made for water steam and organic fluid R134a. Main part of this thesis is termodynamic calculation and its optimalization in order to achieve maximum output and efficiency of the stage for both working fluids. At the end of the thesis an alternative calculation of impeller friction losses is presented.
Description
Citation
STANĚK, Š. Porovnání stupně axiální parní turbiny pro různá proudící média [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Milčák (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO