Problematika zápustkového kování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá problematikou zápustkového kování, což je metoda výroby, která se využívá hlavně ve velkosériové výrobě. Při návrhu výkovku se vychází z výkresové dokumentace. Zhodnotí se účelnost součásti, poté se předepíšou potřebné přídavky a dojde k volbě stroje. V současnosti se používají buchary, lisy a vodorovné kovací stroje. Buchary pracují rázem a pohyb beranu končí dopadem na šabotu. Součást je většinou zhotovena na několik úderů. Jsou vhodné pro výrobu tvarově a výškově různorodých a členitých výkovků s žebry a výstupky. Lis je stroj pracující převážně tlakem pracovní části. Rychlost beranu je relativně malá, působení na materiál je klidné a bez rázů. Největší uplatnění nachází pro zápustkové výkovky, které potřebují na tváření velké síly. Používají se především při výrobě nízkých a méně členitých součástí. Vodorovné kovací stroje jsou v podstatě ležaté dvojčinné lisy, určené pro kování výkovků různého tvaru z tyčového materiálu.
The thesis deals with problems of die forging which is a production method that is mainly used in large-scale production. Design of forgings is based on drawing documentation. It evaluates the usefulness of the component, then the required additions are specified and the machine is selected. At present hammers presses and horizontal forging machines are used. Hammers work with hit energy. The movement of the tool ends with an anvil. The component is mostly made for several strokes. Hammers are appropriate for the production of shaped and height-versatile and rugged forgings with ribs and protrusions. Press is a machine that works with pressure. The speed of the ram is relatively small, the effect on the material is quiet and without impact. The biggest application is for die forgings which needs a great force to form. They are used primarily for the production of low and less rigid components. Horizontal forging machines are essentially double-acting presses designed for making forgings of various shapes made of rod material.
Description
Citation
BŘEČKA, M. Problematika zápustkového kování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Staněk (člen) Ing. Bohumil Jedovnický, CSc. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student představil zkušební komisi bakalářskou práci a odpověděl na otázky oponenta práce a členů komise. 1. Co by se stalo, kdyby u lisu dosedly poloviny zápustky na sebe? 2. Proč se používá předkování výkovku? 3. Existuje jiný vysoce produktivní systém předkovávání mimo předkovací válce? 4. Jaký stroj byste použil pro kování nižších výkovků větších průměrů? 5. Co je to dělicí rovina? Jaké jsou typy a kde se vyskytuje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO