Analýza kritických míst křížení silniční a železniční dopravy v Jihomoravském kraji

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Předmětem diplomové práce je provést analýzu třech autorem vybraných míst křížení silniční a železniční dopravy řízené institucemi Jihomoravského kraje. Jsou vybrány železniční přejezdy, na kterých došlo v posledních pěti letech ke střetu silničního a železničního vozidla s následkem úmrtí některého z účastníků. Dalším kritériem výběru přejezdu je typ použitého zabezpečovacího zařízení. Vybrané přejezdy zastupují základní, běžně používané typy. Je vybrán přejezd zabezpečený pouze výstražnými kříži, přejezd zabezpečený světelným zabezpečovacím zařízením a přejezd vybavený světelným zabezpečovacím zařízením doplněným o závorová břevna. Teoretická část se zabývá základními parametry železničních přejezdů, jejich dělením, číslováním, systémem funkce a značením pro účastníky provozu. V praktické části jsou použity matematické výpočty nezbytné pro posouzení bezpečnosti na vybraných přejezdech a stanovení možností odvrácení střetu oběma účastníky provozu. Nápravná opatření jsou navrhnuta pro všechny tři přejezdy s přihlédnutím k jejich finanční náročnosti. Pro vybrané přejezdy je vytvořen polygon s pomocí programu Virtual Crash 3.
Point of this diploma thesis is analyzing of three railroad crossing controlled by institutions of South-Moravian region, which are chosen by author. For analysis were chosen problematic railroad crossing where happened in last five years traffic accidents with consequences of death. Next criterion of choosing was type of security device. Chosen railroads crossing are representing all types of normally used security devices. That is why was chose railroad crossing with only warning crosses, light security device and last one with light security device with barrier beam. Theoretical part aims on: Basic parameters, dividing, numbering, system of function and marking of railroad crossing. In practical part, there are used mathematical calculations for assessment of safety on chosen railroad crossing and for determination of possibilities of averting a collision of both participants. Corrective measures are made for each railroad crossing taking to account it’s financial conditions. For each railroad crossing is made polygon with help of program Virtual Crash 3.
Description
Citation
CHLUP, D. Analýza kritických míst křížení silniční a železniční dopravy v Jihomoravském kraji [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Josef Libertín, CSc. (místopředseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bc. Marek Semela, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Novotný (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací na téma Analýza kritických míst křížení silniční a železniční dopravy v Jihomoravském kraji. Závěrečnou práci obhajoval jasně a srozumitelně. Z jeho přednesu bylo patrné, že k řešeným problémům přistupoval výborně. Jsou zpracovány některé práce s obdobnou tématikou? Kdy začíná přejíždění MV, v jakém okamžiku? Budete závěry dále někde někomu předávat? Na otázky komise odpověděl výborně. Zodpověděl otázky oponenta i vedoucího závěrečné práce. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomant závěrečnou práci obhájil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO