Optimalizace tvaru drážek asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací tvaru statorových a rotorových drážek asynchronního motoru se zaměřením na zvýšení jeho účinnosti. V teoretické části seznamuje s principy jednotlivých optimalizačních algoritmů. Další část je věnována návrhu tvaru drážek a jeho vlivu na parametry stroje. Na modelech motoru byla provedena optimalizace tvaru drážek pomocí genetického algoritmu. Nejprve s využitím analytického výpočtu v programu RMxprt, poté pomocí metody konečných prvků na dvou různých modelech, jejichž rozdílnost má simulovat vliv technologie výroby na účinnost motoru. Dále bylo vykonáno laboratorní měření na skutečném stroji. Výsledky měření, výpočtů a optimalizací jsou v práci porovnány.
This master thesis deals with optimization of the shape of the stator and rotor slots of induction motor with focusing on increasing efficiency. The theoretical part introduces the principles of optimization algorithms. Another part is devoted to design the shape of slots and its influence on the shape of slots on machine. On the models of motor was conducted the optimized shape of slots by using a genetic algorithm. Firstly, it was performed by using the analytical calculation in the RMxprt program, then by using the finite element method on two different models, whose difference simulates the influence of the production technology on the efficiency of the motor. Laboratory measurement was made on a real machine as well. The results of the measurement, calculations and optimizations are compared in the work.
Description
Citation
ŠIŠÁK, D. Optimalizace tvaru drážek asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Optimalizace tvaru drážek asynchronního motoru. Prezentace byla plynulá. Na otázky oponenta bylo zodpovězeno. Komise byla spokojena s odpověďmi studenta. Na doplňující otázky odpověděl víceméně správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO