Využití výpočtového programu Impact FEM při řešení úloh mechaniky těles

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na výpočet základních úloh mechaniky těles s využitím programu Impact FEM. V úvodu této práce je pár základních informací o numerických výpočtech, kon-krétně o metodě konečných prvků. Dále je čtenář seznámen s programem Impact FEM. Hlavní náplní práce je verifikace geometricky jednoduchých úloh s analytickým řešením a programo-vým prostředím Ansys Workbench. Závěrem je celkové zhodnocení programu, kdy na základě dosažených výsledků je konstatováno, že program v současné době není vhodný k výpočtu úloh mechaniky těles, avšak může dobře sloužit jako výuková pomůcka.
This bachelor thesis is focused on calculating the main tasks in the field of solid mechanic with usage Impact FEM. At the beginning, there is some basic information about a numerical calcu-lation focusing on the Finite element method. The second part deals with Impact FEM pro-gramme description and model preparation. The main part of this thesis are examples of the tasks which I evaluated by Impact FEM. Results of those calculations were compared to the results obtained by analytic calculations and programme Ansys Workbench. Based on those verification calculations, I consider the Impact FEM programme is not able to calculate the main tasks of solid mechanic at this moment but it may be useful as a learning tool.
Description
Citation
FERENC, F. Využití výpočtového programu Impact FEM při řešení úloh mechaniky těles [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vajdák (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Diplomant prezentoval během 10 minut svoji bakalářskou práci a následně odpověděl na otázky oponenta a ne zcela úplně na další otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO