Stefanův problém vedení tepla s fázovou přeměnou a jeho analytické řešení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá analytickým řešením úloh vedení tepla s fázovou přeměnou, které jsou nazvány jako klasický Stefanův problém. Nejprve je odvozena diferenciální rovnice vedení tepla a také je vytvořen matematický model Stefanova problému. Největší pozornost je následně věnována odvozování analytických řešení pro úlohy, u nichž lze tato řešení nalézt. K implementaci získaných řešení ve vhodném programovacím prostředí bylo zvoleno prostředí MATLAB. Práce také obsahuje popis vytvořeného programu a grafického rozhraní v MATLABu. Programem byly následně vyřešeny zvolené počáteční úlohy.
This bachelor's thesis deals with analytical solutions of heat conduction problems with phase change which are known as classical Stefan problems. At the beginning a differential equation of heat conduction is derived and a mathematical model of Stefan problem is formed. The greatest attention is paid to the derivation of analytical solutions for cases in which these solutions are obtainable. The MATLAB environment was chosen for implementation of the obtained solutions. The thesis also includes a description of the program and its graphical interface in MATLAB. The applicability of the program is demonstrated in several phase change problems.
Description
Citation
KESLER, R. Stefanův problém vedení tepla s fázovou přeměnou a jeho analytické řešení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Šremr, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Jana Hoderová, Ph.D. (člen) RNDr. Karel Mikulášek, Ph.D. (člen) RNDr. Rudolf Hlavička, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci na téma: Stefanův problém vedení tepla s fázovou přeměnou a jeho analytické řešení. Následně odpovídal na otázky dané oponentem týkající se analytického řešení Stefanova problému a otázky předsedy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO