Výroba oka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá návrhem technologie výroby oka, které bude vyráběno zápustkovým kováním z nízkolegované oceli 13 242. Roční produkce je stanovena na 300 000 kusů. Na základě literární studie problematiky a výpočtů bude výkovek zhotoven pomocí bucharu, a to několika údery v dokončovací dutině. Vzhledem k výpočtům kovací práce je zvolen pneumaticko-hydraulický buchar KHZ – 2A o jmenovité energii 20 kJ. Zápustka je vyrobena z nástrojové oceli 19 663 tepelně zpracované podle výkresové dokumentace. Technicko-ekonomické zhodnocení bylo zaměřeno na výpočet nákladů na materiál polotovaru (3 323 109,40 Kč) a ceny kovacích nástrojů pro roční produkci (930 000 Kč).
The project follows up design of technology manufacturing of eye, which will be made by drop forging from low-alloyed steel 13 242. Yearly production is set on 300 000 pieces. Pursuant to of the literary pursuit problem and calculations will be the forging made on a hammer with several hits in the finishing hollow. Regarding to calculations of forging work is elected pneumatic-hydraulic power hammer KHZ – 2A with energy of 20 kJ. Die is made of tool steel 19 663 heat-worked according to drawing documentation. Technical and economical evaluation was aimed on a calculation of production expenses of semi-produced material (3 323 109,40 CZK) and on price of the forging machines for yearly production (930 000 CZK).
Description
Citation
SKALNÍK, P. Výroba oka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Stanislav Rusz, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Marek Štroner, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Richter (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Odborná komise byla obeznámena s obsahem bakalářské práce. Student odpověděl na dotazy oponenta a komise. 1. Ovlivňuje smrštění výkovku tolerance jeho rozměrů? 2. Jak se stanoví hodnota kovací práce? 3. Jak se určí hmotnost beranu bucharu? 4. Z jakého důvodu byla v dutině předkovku zvolena šikmá plocha? 5. V jakých třídách jakosti jsou rozměry výkovku? 6. Proč byl zvolen pro výrobu výkovku buchar?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO