Návrh technologie výroby závěsu dveří automobilu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce předkládá návrh výroby závěsu dveří automobilu z plechu ČSN 11 321 a ekonomické zhodnocení zvolené varianty. Závěs je vyráběn ve sdruženém nástroji operacemi stříhání a ohýbání. Nástroj je upnut do rámového mechanického lisu, typ ZH 2500 – 2000 NG s nominální silou 2500 kN. Součástí práce je literární rešerše, jejímž výstupem je přehled technologií stříhání se zhodnocením jejich vhodnosti pro výrobu zadané součásti, teorie technologií ohýbání a lisování označení a prolisů, stručný nástin možnosti aditivní výroby součásti a teoretické výpočty. V rámci technicko - ekonomického hodnocení jsou porovnány varianty nástrojů pro sériovou výrobu. K práci je přiložena výkresová dokumentace součásti a nástroje.
The bachelor thesis presents a production proposal of an automotive door hinge from the sheet metal ČSN 11 321 and an economic evaluation of the chosen variant. The hinge is produced in a combined tool by shearing and bending operations. The tool is clamped to a ZH 2500-2000 NG mechanical press with a nominal force of 2500 kN. Because of the press parameters, alternative solutions are proposed that could lead to an increased capacity utilization. Part of the thesis is a literary research, the output of this research is an overview of cutting technologies with evaluation of their suitability for production of the given part, theory of bending and stamping technologies, a brief outline of the possibility of component production by a method of additive manufacturing and theoretical calculations. Technical variants of series production tools are compared as part of the technical and economic evaluation. Drawing documentation of a component and of a tool are listed in the attachment.
Description
Citation
DVOŘÁKOVÁ, J. Návrh technologie výroby závěsu dveří automobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) Ing. Radek Zavadil (člen) Ing. Vojtěch Staněk (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Paní inženýrka seznámila komisi s obsahem bakalářské práce. Zodpověděla dotazy oponenta. 1. Jakým způsobem je v práci řešen ohyb součásti? 2. Proč je nástroj podložen? Proč nebyla použita celistvá deska? 3. Proč nebyl navržen materiál součásti s vyšší pevností? 4. Zvažovala jste nekonvenční způsob výroby součásti? 5. Jak bylo řešeno stárnutí materiálu? Jakým způsobem mu lze zabránit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO