Využití chytrých mobilních telefonů pro měření v technice prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá měřením fyzikálních veličin pomocí chytrých telefonů. Uvádí seznam senzorů, kterými telefony disponují a krátce popisuje jejich funkci při běžném používání a jejich využití při měření nejen fyzikálních veličin. Větší důraz je kladen na snímače mechanických veličin, u kterých jsou uvedeny i limity měření a také očekávané nepřesnosti naměřených hodnot. Dále studie pojednává o přídavných zařízeních, která umožňují překročit limity vestavěných snímačů a tím zpřesnit měření. Je zde také uvedeno několik rešerší o již provedených měření mechanických veličin s chytrými telefony. V poslední části práce je popsán experiment, během kterého šest mobilů se systémem Android a šest aplikací bylo testováno měřením signálu růžového šumu. Z výsledků vyplývají dvě hlavní skutečnosti. Měření telefonem bez předešlé kalibrace nelze považovat za spolehlivé měření, odchylky se mohou pohybovat i v řádu desítek decibelů. Avšak telefony po kalibraci v rozsahu hladin 45 – 85 dB, ve kterém je chyba měření lineární, je možné použít k měření hluku s odchylkou do 2 dB.
The thesis is focused on the measuring of the physical quantities by the means of smartphones. It gives a list of the sensors which smartphones contain and it briefly describes their function in ordinary use and their use for the measuring not only physical quantities. Sensors of the mechanical quantities are documented in a greater extent. The measurement limits are addressed as well as the information what inaccuracies of measured quantities can be expected. The study also deals with the added devices which help to overcome the limits of inbuilt sensors and by that they make the measurement more accurate. A review of several researches on already made measurements of the mechanical quantities with smartphones is also given. The last part of the study describes an experiment during which six mobile phones with Android system and six applications were tested by measuring a pink noise signal. Two main facts follows from the results. The measurement with a phone calibrated previously cannot be considered as reliable, the errors can be in the rate of tens of decibels. Whereas phones after calibration in the levels range 45 – 85 dB, when the measuring error is linear, can be used for measurement of the noise with the error less than 2 dB.
Description
Citation
BERNARD, J. Využití chytrých mobilních telefonů pro měření v technice prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Student zodpovědel všechny 3 otázky oponenta. Docent Charvát se dotázal na použití váhového filtru při měření. Bylo provedeno měření frekvenčního pásma? Jaká je citlivost použití akustických snímačů v použitých telefonech? Doktor Krejčí se zeptal na odstranění šumu v pozadí během měření. Jaká je definice růžového šumu? Dále se doktor Krejčí dotázal na použití anglických názvů některých kapitol v česky psané práci. Profesor Štětina se dotázal na možnosti a rozsah využití mobilních telefonů pro praktické měření akustických veličin.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO