Stanovení jodu v potravinách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zaobírá optimalizací techniky ICP-OES pro stanovení jódu v minerálních vodách. Teoretická část nejdříve charakterizuje jód obecně, dále se zabývá jódem jakožto biogenním prvkem nezbytným pro funkci lidského organismu, jeho výskytem v potravinách a jeho průmyslovému využití. V dalších kapitolách se práce věnuje popisu analytických metod pro stanovení jódu, konkrétně iontové chromatografii a optické emisní spektrometrii s indukčně vázaným plazmatem. K nalezení je i popis principu a instrumentace obou zmíněných metod. Experimentální část se zaměřuje na optimalizaci metody ICP-OES, nastavení přístroje pro IC, přípravu vzorků minerálních vod a analýzu vzorků pomocí obou metod. Výsledky experimentální části vypovídají o obsahu jódu v minerálních vodách dostupných v České a Slovenské Republice.
The bachelor thesis deals with the optimization of ICP-OES method to determination of iodine in mineral waters. At first, the Theoretic part characterize the iodine in general, next it concerns with it as the essential/biogenic element, which is necessary for the proper functioning of the human organism, with its occurrence in food and with its industrial utilization. In next chapters the thesis is describing analytical methods of iodine determination specifically ion chromatography and inductively coupled plasma optical emission spectrometry. The principle and instrumentation description of both methods are found. The Experimental part is focused on optimization of ICP-OES methods, device setup for IC, on preparation of samples of mineral waters and the samples analysis using both methods. The results of the Experimental part show a content of iodine in mineral waters accessible in the Czech Republic and the Slovak Republic.
Description
Citation
MALČÍKOVÁ, H. Stanovení jodu v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Španová: Výběr vzorků minerálních vod ? prof. Márová: Konkrétní záměr práce ? doc. Obruča: Citlivost iontové chromatografie ? dr. Mikulíková: Výběr typů vzorků ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO