Bioaktivní látky obsažené ve výliscích z černého bezu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných chemických charakteristik v extraktu z výlisků, ve šťávě a v kompotu z bezu černého (Sambucus nigra L.). V teoretické části je popsána botanická charakteristika bezu černého včetně jeho rozšíření, možnosti využití jednotlivých částí bezu v potravinářství a v léčitelství a chemické složení plodů bezu černého. Velká část je věnována bioaktivním látkám obsaženým v těchto plodech. Druhá kapitola pojednává o sušině a metodách jejího stanovení. V poslední kapitole teoretické části je popsán vitamín C, jeho význam pro organismus a manuální metody stanovení tohoto vitamínu. Mezi vybrané chemické charakteristiky stanovené v experimentální části bylo zařazeno stanovení obsahu redukujících cukrů gravimetrickou metodou a metodou podle Berthranda, titrovatelných kyselin, celkových anthokyanových barviv pH-diferenciální metodou, celkových fenolických látek metodou podle Folin-Ciocalteua a stanovení sušiny sušením do konstantní hmotnosti a refraktometrickou metodou. Analýzy prokázaly, že extrakty z výlisků bezu černého připravené za vhodných podmínek, mají ve většině případů chemické charakteristiky srovnatelné s bezinkovou šťávou a kompotem. V případě anthokyanových a fenolických látek jsou extrakty z výlisků mnohonásobně lepším zdrojem než bezinková šťáva a kompot.
This bachelor thesis deals with the determination of selected chemical characteristics in the elderberry juice, compote and in the extracts of elderberry marc. The theoretical part describes the botanical characteristics of elderberry (Sambucus nigra L.) including its occurrence, the possibility of utilization of individual parts of the plant in the food industry and in the healing therapies and chemical composition of the berries. The biggest attention is given to the bioactive compounds contained in these fruits. The second chapter deals with the dry matter and the methods of its determination. The last chapter of the theoretical part describes vitamin C, its importance for the human organism and manual methods for determination of vitamin C. Among the selected chemical characteristics, set out in the experimental part, was the determination of reducing sugars by gravimetric method and Berthrand method, titratable acids, total anthocyanins by pH-differential method, total phenolic compounds by the Folin-Ciocalteu method and determination of the dry matter by drying and refractometric method. Analyzes have proven that extracts made of elderberry marc under suitable conditions have, in most cases, chemical characteristics comparable to the elderberry juice and compote. However, extracts are much better source of anthocyanic and phenolic compounds than juice and compote.
Description
Citation
ŠIMŠOVÁ, V. Bioaktivní látky obsažené ve výliscích z černého bezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Diviš: Destilační metody stanovení sušiny ? doc. Obruča: Další možné metody extrakce ? Použití extraktu ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO